KANADA: Rómska rodina pochádzajúca z Maďarska zneužívala krajanov

ilustračné foto TASR

Hamilton 9. októbra 2010 (TASR) - Najmenej 16 mužov z maďarskej Pápy vylákala pod prísľubom pracovných príležitostí a obživy do Kanady v priebehu uplynulých desiatich rokov rodina žijúca v Hamiltone.

Podľa predošlých informácií federálnej prokurátorky Sandry Antoniani pre webový portál The Record ide o rodinu rómskeho pôvodu pochádzajúcu z Maďarska.Kanadská jazdná polícia vyhlásila už pátranie po celkove šiestich mužoch a štyroch ženách vo veku 24-48 rokov. Dôvodne podozriví popri iných trestných činoch odoberali obetiam všetky dokumenty a cennosti, ba aj sociálne dávky, ktoré neprávom získavali v zámorí, a nútili ich bezplatne podávať nápoje a masírovať chodidlá. Navyše ich zatvárili v pivnici, kde sa museli uspokojiť so stravou v podobe pomyjí.O prípade informovali dnes kanadské médiá. Deväť z desiatich hľadaných čelí aj podozreniu z trestného činu obchodovania s ľuďmi.

 

Ide o najväčší podobný prípad v Kanade od sprísnenia tamojšej legislatívy spred ôsmich rokov.Hľadaní páchatelia sa môžu stať v Kanade vôbec prvými odsúdenými za trestný čin donucovania k práci. Kanadské úrady sa kauze začali venovať v decembri 2009, keď sa jeden z poškodených odhodlal posťažovať na príslušnom úrade. Skôr obete nedostali na to ani príležitosť, pretože nemohli urobiť ani krok bez sprievodu niekoho z danej rodiny a navyše nevedeli po anglicky. Časť z poškodených sa medzičasom vrátila do vlasti, ďalšia časť žije v Kanade vďaka podpore tamojších mimovládnych organizácií. Po desiatich mesiacoch vyšetrovania prípad dospel v piatok k vzneseniu žaloby voči desiatim členom spomínanej rodiny a vyhláseniu pátrania po nich.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.