09.03.2024 SPRÁVY

VIDEO: Bez elektriny žijeme vyše 20 rokov, tvrdia Rómovia z Hnúšte.

Foto: Gipsy Television

Niektorí obyvatelia Hnúšte chcú žiť civilizovanejšie. Potrebujú ale pomoc samosprávy. Dlhé roky žijú bez elektriny či vody.

V Hnúšti žije takmer 7 tisíc obyvateľov, z toho je približne 30 percent Rómov. Žijú priamo v meste a v troch osadách mimo mesta. My sme navštívili lokalitu, ktorú domáci nazývajú Mútnik. 

"Už tu bývam 25 rokov a nemáme ani vodu poriadnú a ani elektrinu," s týmito slovami nás privítal tamojší obyvateľ Július Matovič.

V osade žije približne 100 ľudí. Elektrinu si vyrábajú benzínovou elektrocentrálou. "Nemám v centrále benzín, by som vám naštartoval. Dnes nebude ani televízor, ani svetlo, nič," hovorí nahnevaným hlasom Matovič. 

Manažérka tamojšieho komunitného centra vidí najväčší problém v tom, že ľudia si nevedia nájsť prácu. "Z takýchto podmienok sa málokto takýchto ľudí zamestná. Veľmi by chceli pracovať, viem o tom, že si neustále hľadajú zamestnanie. Všetko majú ďaleko, najbližšia práca je 20-30 kilometrov ďaleko a pre nich je to veľmi náročné," povedala pre Gipsy Television Mária Demeová.

Kontaktovali sme vedenie mesta. Rozhovor nám sľúbila jeho prednostka. Po príchode na mestský úrad s nami odmietla komunikovať a rovnako aj primátor.

Pozrite si reportáž.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.