09.03.2024 SPRÁVY

VIDEO: Bez elektriny žijeme vyše 20 rokov, tvrdia Rómovia z Hnúšte.

Foto: Gipsy Television

Niektorí obyvatelia Hnúšte chcú žiť civilizovanejšie. Potrebujú ale pomoc samosprávy. Dlhé roky žijú bez elektriny či vody.

V Hnúšti žije takmer 7 tisíc obyvateľov, z toho je približne 30 percent Rómov. Žijú priamo v meste a v troch osadách mimo mesta. My sme navštívili lokalitu, ktorú domáci nazývajú Mútnik. 

"Už tu bývam 25 rokov a nemáme ani vodu poriadnú a ani elektrinu," s týmito slovami nás privítal tamojší obyvateľ Július Matovič.

V osade žije približne 100 ľudí. Elektrinu si vyrábajú benzínovou elektrocentrálou. "Nemám v centrále benzín, by som vám naštartoval. Dnes nebude ani televízor, ani svetlo, nič," hovorí nahnevaným hlasom Matovič. 

Manažérka tamojšieho komunitného centra vidí najväčší problém v tom, že ľudia si nevedia nájsť prácu. "Z takýchto podmienok sa málokto takýchto ľudí zamestná. Veľmi by chceli pracovať, viem o tom, že si neustále hľadajú zamestnanie. Všetko majú ďaleko, najbližšia práca je 20-30 kilometrov ďaleko a pre nich je to veľmi náročné," povedala pre Gipsy Television Mária Demeová.

Kontaktovali sme vedenie mesta. Rozhovor nám sľúbila jeho prednostka. Po príchode na mestský úrad s nami odmietla komunikovať a rovnako aj primátor.

Pozrite si reportáž.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.