ČESKO: Mezinárodní den Romů

foto romea.cz

Praha 5. dubna 2012 (ROMEA / Gipsy Television) - Spojení 8. dubna s Mezinárodním dnem Romů se pro mnohé z nás stalo již tradicí. Pro ty, kteří by tento den rádi oslavili za rytmů romské hudby, setkali se s zajímavými hosty, případně se podívali na vybrané filmové dokumenty, připravil pražský klub Cross ve spolupráci s o.s. ROMEA nabitý program nazvaný „ETHNIC FRIENDLY GHETTOLLEGE"

„Mezinárodní den Romů připadá na 8. duben, což je den vzniku Mezinárodní romské unie (International Romani Union - vznikla 8. dubna 1971 v Londýně). 8.duben je zároveň datem vzniku první mezinárodní organizace a mezinárodního hnutí, ustavení romské vlajky, hymny a schválení oficiálního označení „Rom". Pravidelně ale slaví v postkomunistických zemích Romové tento svátek až od roku 1990, kdy byl ustanoven na 4. kongresu Mezinárodní romské unie ve Varšavě. Tyto okolnosti nejsou ještě příliš známé ani samotným Romům. My je chceme v zajímavě pojatém programu přiblížit, stejně jako současné problémy společnosti a Romů, včetně zaměstnávání a veřejného vystupování," přibližuje důvody akce předsedkyně občanského sdružení ROMEA Jarmila Balážová.


První část programu bude patřit projekci dokumentárních filmů Černá srdce a Rom ID, které doplní diskuse s tvůrci. V průběhu večera si návštěvníci mohou prohlédnout cyklus dokumentárních fotografií na téma života Romů v osadách na východním Slovensku, který zdokumentoval Karel Tůma. 
Po projekcích a diskuzi bude následovat odlehčená část večera, o kterou se postarají hudebníci zvučných jmen, jako je instrumentalista Mario Bihári, legendární rokycanská kapela Kale a svěží formace Bitumen Beat. Večer završí DJ Philip TBC s houslistou Vojtou Lavičkou a DJ Babe LN. Po půlnoci zahraje i velmi oblíbený Gadjo.cz & Jam Soundsystem.
Program probíhá v klubu Cross. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.