22.03.2024 SPRÁVY

VIDEO: Samosprávam a Rómom pomáhajú rozvojové tímy. Neviete, čo to sú?

Foto: Gipsy Television

Štát posiela na pomoc obciam a mestám takzvané rozvojové tímy. Ich úlohou je pomôcť samosprávam riešiť problémy Rómov komplexne.

Rozvojové tímy fungujú v 60 obciach a mestách od konca minulého roka. Ich úlohou je riešiť problémy, ktoré má rómska komunita v danej lokalite. V obci Červenica, v okrese Prešov, tvorí rozvojový tím desať ľudí.

"Máme tu ženy, čo k nám chodia a venujú sa našim deťom, mojim dvojičkám, aby boli lepšie pripravené do prvého ročníka," povedala pre Gipsy Television Dana Kindríková.

Rómske matky z Červenice hovoria o práci Nene pracovníčky a Nenementorky, ktoré pomáhajú približne 20 rodinám. "Venujem sa deťom od 0 do 6. Pracujem s nimi, maľujú, učím ich riekanky, ako správne držať ceruzku v ruke, učím ich počítať do päť, farby, zvieratá," vysvetlila Jana Ferková.

Okrem Nene pracovníkov sú súčasťou rozvojového tímu i ďalšie profesie. Rozvojový pracovník plánovania, rozvojový pracovník pre bývanie, rozvojový pracovník pre mládež. "Rozvojový pracovník pre pracovné poradenstvo, sociálny pracovník. V rámci projektu obec má možnosť si zamestnať aj nepovinných členov tímu v počte dva. Máme tam aj misijno-pastoračného pracovníka a asistenta mládeže, asistenta vzdelávania," povedala pre Gipsy Television Agáta Čisárová, regionálna koordinátorka projektu Rozvojové tímy z Červenice. 

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity dal takto prácu viac ako 650 ľuďom. Dvadsať percent z nich tvoria Nerómovia. Platy zamestnancov sú hradené z takzvaných rómskych eurofondov. 

"Myslím si, že tou previazanosťou jednotlivých pracovníkov je to lepšie nastavené a je tam veľmi veľký potenciál, že to bude aj lepšie fungovať oproti terénnej sociálnej práci a komunitnému centru," povedal Marián Zeleňák (SMER-SD), starosta obce Červenica. 

Pozrite si reportáž, ktorú sme nakrútili v obci Červenica.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.