22.03.2024 SPRÁVY

VIDEO: Samosprávam a Rómom pomáhajú rozvojové tímy. Neviete, čo to sú?

Foto: Gipsy Television

Štát posiela na pomoc obciam a mestám takzvané rozvojové tímy. Ich úlohou je pomôcť samosprávam riešiť problémy Rómov komplexne.

Rozvojové tímy fungujú v 60 obciach a mestách od konca minulého roka. Ich úlohou je riešiť problémy, ktoré má rómska komunita v danej lokalite. V obci Červenica, v okrese Prešov, tvorí rozvojový tím desať ľudí.

"Máme tu ženy, čo k nám chodia a venujú sa našim deťom, mojim dvojičkám, aby boli lepšie pripravené do prvého ročníka," povedala pre Gipsy Television Dana Kindríková.

Rómske matky z Červenice hovoria o práci Nene pracovníčky a Nenementorky, ktoré pomáhajú približne 20 rodinám. "Venujem sa deťom od 0 do 6. Pracujem s nimi, maľujú, učím ich riekanky, ako správne držať ceruzku v ruke, učím ich počítať do päť, farby, zvieratá," vysvetlila Jana Ferková.

Okrem Nene pracovníkov sú súčasťou rozvojového tímu i ďalšie profesie. Rozvojový pracovník plánovania, rozvojový pracovník pre bývanie, rozvojový pracovník pre mládež. "Rozvojový pracovník pre pracovné poradenstvo, sociálny pracovník. V rámci projektu obec má možnosť si zamestnať aj nepovinných členov tímu v počte dva. Máme tam aj misijno-pastoračného pracovníka a asistenta mládeže, asistenta vzdelávania," povedala pre Gipsy Television Agáta Čisárová, regionálna koordinátorka projektu Rozvojové tímy z Červenice. 

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity dal takto prácu viac ako 650 ľuďom. Dvadsať percent z nich tvoria Nerómovia. Platy zamestnancov sú hradené z takzvaných rómskych eurofondov. 

"Myslím si, že tou previazanosťou jednotlivých pracovníkov je to lepšie nastavené a je tam veľmi veľký potenciál, že to bude aj lepšie fungovať oproti terénnej sociálnej práci a komunitnému centru," povedal Marián Zeleňák (SMER-SD), starosta obce Červenica. 

Pozrite si reportáž, ktorú sme nakrútili v obci Červenica.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.