22.02.2024 SPRÁVY

48 rodín z Jarovníc sa presťahovalo do nových nájomných bytov.

Foto: Gipsy Television

48 rodín z Jarovníc sa teší z nového bývania. Z unimobuniek sa presťahovali do krásnych nájomných bytov. S kamerou sme sa boli pozrieť ako si ich zariadili. 

Obec Jarovnice koncom uplynulého roka skolaudovala 48 nájomných bytov. 32 z nich je dvojizbových a 16 trojizbových. Nachádzajú sa priamo osade. Noví nájomníci dostali byty čiastočne zariadené. Mali v nich kuchynskú linku, pec, kúpeľňu a chladničku.

"Dokúpila som si stôl so stoličkami, obývaciu stenu, posteľ som si kúpila a skriňu. Plus si ešte potrebujem kúpiť sedačku, komody. Tapety si ešte chcem dokúpiť," povedala nájomníčka nového bytu Božena Kalejová.

Štyri nové nájomné domy obec postavila za eurofondy, ako druhý stupeň projektu Prestupné bývanie. Ten mal Rómov naučiť vážiť si byty. Do tých nových sa teda presťahovali rodiny, ktoré doteraz žili v chatrčiach, ale i rodiny, ktoré bývali v takzvanom prvom stupni prestupného bývania, teda v kontajnerových bytoch. 

"Je to rozdiel medzi kotajnervými bytmi, lebo tam sme mali nájom 80 eur a tu ho máme 150 eur," povedal pre Gipsy Television Ivan Bily.

Každá rodina, ktorá si požiadala o nový nájomný byt musela splniť niekoľko podmienok. "Ide o to, aby rodiny boli schopné platiť nájomné. V prípade dvojizbových bytov je to 120 eur a pri trojizbovych je to 150 eur. Ďalšia podmienka bola, aby rodina mala vysporiadané všetky záväzky voči obci a potom komisia zohľadňovala celkovú situáciu rodiny a aj to, ako sa doteraz starala o svoje obydlia," vysvetlil Michal Šľachta, projektový manažér obce Jarovnice.

"Tam, keď som predtým bývala, tak som si to až tak nevážila, ale tu si to všetko vážim, cením si to, chcem aby tu bolo čisto každý deň. Je to dobré," povedala Božena Kalejová.

Podľa obce sa výstavba nájomných bytov z európskych peňazí vypláca. Zlepšuje životnú úroveň ľudí. V Jarovniciach preto chcú postaviť ďalšie domy. Vedenie obce sa neobáva, že by ich ľudia zničili, pretože na nájomníkov dozerajú asistenti bývania.

"V súčasnosti čakáme na vyhlásenie výzvy, aby sme mohli využiť peniaze, ktoré sú na to vyčlenené z eurofondov. Pôjde o veľmi podobné byty, ktoré ste mali možnosť vidieť v rámci týchto bytov, ale budú aj ďalšie byty, ktoré budú kapacitne väčšie a súčasťou projektu budú aj obecné, nájomné dvojdomy," vysvetlil Šľachta.

Pozrite si reportáž.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.