02.01.2024 SPRÁVY

DLHÉ STRÁŽE: Rómovia túžia po tom, čo by malo byť samozrejmosťou.

Foto: Gipsy Television

Obyvatelia obce Dlhé Stráže chcú to, čo by malo byť samozrejmosťou v dnešnej dobe. Momentálne fungovanie im vraj komplikuje život.

Obec Dlhé Stráže, v okrese Levoča, má viac ako 600 obyvateľov. Z nich je asi 17 percent Rómov. Žijú v osade na konci obce. Pred niekoľkými rokmi, v blízkosti osady, zriadili hygienickú stanicu. Ľudia si za každé nabratie vody platia. Chceli by ju ale mať doma.

„Ráno vstanete, treba sa okúpať a pripraviť deti do školy a 40 rokov keby ste takto niesli vodu na pleciach, by vám to bolo dobré?" Pýta sa nás Denisa Gažíková, obyvateľka obce.

Ľudia by chceli mať v obydliach vodovodné prípojky. Požiadať o zapojenie do siete ale nemôžu. Pozemky, na ktorých stoja ich domy, nie sú ich. „My sa to snažíme riešiť, ale pýtajú od vás potvrdenie o kúpe pozemku a to ťažko vybavíte bez toho,“ povedala pre Gipsy Television Terézia Čonková, obyvateľka obce.

Niekoľkokrát sme kontaktovali starostku obce Zdenu Jurčíkovú. Stretnúť sa s ňou nám nepodarilo. Odkázala nám, že nestíha odpovedať na naše otázky a to dokonca ani v priebehu dvoch týždňov.

Pozrite si reportáž, ktorú sme odvysielali v správach Hiri.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.