02.01.2024 SPRÁVY

DLHÉ STRÁŽE: Rómovia túžia po tom, čo by malo byť samozrejmosťou.

Foto: Gipsy Television

Obyvatelia obce Dlhé Stráže chcú to, čo by malo byť samozrejmosťou v dnešnej dobe. Momentálne fungovanie im vraj komplikuje život.

Obec Dlhé Stráže, v okrese Levoča, má viac ako 600 obyvateľov. Z nich je asi 17 percent Rómov. Žijú v osade na konci obce. Pred niekoľkými rokmi, v blízkosti osady, zriadili hygienickú stanicu. Ľudia si za každé nabratie vody platia. Chceli by ju ale mať doma.

„Ráno vstanete, treba sa okúpať a pripraviť deti do školy a 40 rokov keby ste takto niesli vodu na pleciach, by vám to bolo dobré?" Pýta sa nás Denisa Gažíková, obyvateľka obce.

Ľudia by chceli mať v obydliach vodovodné prípojky. Požiadať o zapojenie do siete ale nemôžu. Pozemky, na ktorých stoja ich domy, nie sú ich. „My sa to snažíme riešiť, ale pýtajú od vás potvrdenie o kúpe pozemku a to ťažko vybavíte bez toho,“ povedala pre Gipsy Television Terézia Čonková, obyvateľka obce.

Niekoľkokrát sme kontaktovali starostku obce Zdenu Jurčíkovú. Stretnúť sa s ňou nám nepodarilo. Odkázala nám, že nestíha odpovedať na naše otázky a to dokonca ani v priebehu dvoch týždňov.

Pozrite si reportáž, ktorú sme odvysielali v správach Hiri.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.