Správy

Obrázok
19.10.2024 Správy

Najväčší rómsky festival sa vracia: Gypsy Fest bude 22. novembra v Bratislave.

15. ročník Gypsy Festu sa uskutoční 22. novembra v Edison Parku v Bratislave. Organizátori už zverejnili line-up.

Obrázok
18.10.2024 Správy

Cenu Eleny Lackovej získala divadelná inscenácia o útoku na rómsku komunitu.

„Kajo, dnes budeš mať luft!“ Túto vetu si vypočul jeden z obyvateľov rómskej štvrte v obci Pobedim. Neurčitá vyhrážka bola predzvesťou tragickej udalosti, keď sa v roku 1928 skupina občanov počas hodovej zábavy rozhodla zaútočiť na neďalekú rómsku komunitu. Výsledkom tejto razie boli zničené domácnosti, množstvo zranených a šesť obetí – medzi nimi bolo aj šesťročné dieťa.

Obrázok
18.10.2024 Správy

Problému s obchodovaním s ľuďmi treba venovať vyššiu pozornosť.

Problému s obchodovaním s ľuďmi treba venovať vyššiu pozornosť. Apelovala na to Slovenská katolícka charita pri príležitosti piatkového Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi.

Obrázok
14.10.2024 Správy

Veľké zdražovanie od nového roka. Ako na to reagujú Rómovia?

Od januára čaká Slovensko rast cien v dôsledku zvýšenia DPH z 20 % na 23 %. Tento krok, spolu s novými daňami pre energetické a telekomunikačné firmy a bankovými odvodmi, sa podľa odborníkov prejaví v podobe vyšších cien základných tovarov a služieb. Čo si o tom myslia Rómovia? Pýtali sme sa na ich názor.

Obrázok
11.10.2024 Správy

Spevák a muzikant Ľubo Virág zomrel (†68). Toto bol zrejme jeho posledný väčší rozhovor.

Ak sa povie Ľubo Virág, zrejme si každý predstaví speváka s príznačným hlasom, ktorý interpretuje rómske piesne svojským, zaujímavým spôsobom. Autor mnohých hitov nás pozval ešte v marci do svojho súkromného nahrávacieho štúdia. Bol to zrejme jeho posledný veľký rozhovor pre televíziu.

Najčítanejšie