24.01.2024 SPRÁVY

Rómovia to nie sú len osady. Oračkovci podnikajú, dcéra študuje právo.

Foto: Gipsy Television

Ak sa povie Rómovia, mnohí si predstavia chudobné, zaostalé osady a ľudí bez vzdelania, hygienických návykov a práce. Dnes vám ale ukáže to, čo bežne v televíziách neuvidíte. 

S kamerou ideme k Oračkovcom do Smižian. Žijú v luxusnom dome, na ktorý si poctivo zarobili. Desať rokov podnikajú v stavebných prácach. "Spolu so synom zamestnávame jedenásť ľudí. Robíme od pozemných stavieb, po dokončovacie," povedal pre Gipsy Television Ladislav Oračko. 

Oračkovci majú štyri deti. Najstaršia dcéra študuje právo na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. "Bol to jej sen a z mojej strany bola tá podpora lebo som videla, že je to jej cieľ - byť právničkou," povedala Anna Oračková. 

"Podľa mňa je dôležité, aby aj Rómovia boli právnici a aby mali takéto vzdelanie, aby teda ukázali majorite a ostatným členom spoločnosti, že na to máme a že sme rovnako kvalifikovaní ako oni," povedala budúca právnička Natália Oračková. 

Takýchto rodín, ako sú Oračkovci je na Slovensku veľa. Vo večerných správach ich ale neuvidíte. "Mojim cieľom bolo, aby sme svojou prácou dokázali zarobiť a zabezpečiť rodinu," dodal otec rodiny. Mama štyroch detí zároveň dodáva, že mať vzdelanie je v dnešnej dobe potrebné. "Aby z nich boli dobrí, vzdelaní ľudia."

Pozrite si reportáž.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.