04.01.2024 SPRÁVY

VIDEO: Návrat do Svinie po dvoch rokoch. Zmenilo sa na tam niečo?

Foto: Gipsy Television

Sú obce, ktoré vďaka eurofondom zlepšujú životnú úroveň Rómov ale sú aj také, ktoré ich nevyužívajú. Po dvoch rokoch sme sa vrátili do obce Svinia. Tamojší obyvatelia sa nám totiž sťažovali, že žijú v zlých podmienkach. 

V obci Svinia sme boli s kamerou pred doma rokmi. Ľudia sa nám sťažovali, že nemajú vodovodné prípojky, kanalizáciu či elektrinu. Situácia sa vraj odvtedy ešte viac zhoršila. „V bytovkách vodu nemáme, toalety nemáme a keď normálne poviem, deti vykonávajú potrebu za zem,“ povedal pre Gipsy Television obyvateľ tamojšej osady Jozef Červeňák. 

Ďalší obyvateľ, Vladimír Bendik, sa sťažuje, že obec kanalizáciu má, osada ale nie. „Elektrina funguje tak, že niektorí majú len tak káble natiahnuté,“ ozrejmil V. Bendik. 

Obyvatelia obce Svinia tvrdia, že nechcú žiť v špine. Najväčšie starosti im preto robí voda. Nemajú ju doma. V osade sú ale vybudované tri výdajne. „Zbytočne je tu voda spravená. Čipy nefungujú, trošku ide z toho voda a za to platíme peniaze," pýta sa Jozef Červeňák. 

V obci Svinia má tieto problémy takmer 1700 ľudí. „My máme potiahnutý vodovod do centra osady, kde sa môže každý napojiť, ale pokiaľ nemajú zlegalizované stavby, tak vodárne s nimi neuzatvoria zmluvy o dodávke vody," povedal pre Gipsy Television starosta obce Miroslav Nawrat. 

Nevysporiadané pozemky stoja aj za problémom s kanalizáciou. „Akonáhle sú vysporiadané pozemky, môžu sa robiť projekty a všetko okolo toho, teda kanalizácia, prípojky, výstavba nízkonákládových domčekov, prechodné bývanie,“ vysvetlil starosta.

Pozrite si reportáž, ktorú sme odvysielali v správach Hiri.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.