09.01.2021 SPRÁVY

SVINIA: Potkany nás tu žerú zaživa, tvrdia niektorí obyvatelia obce.

Obyvatelia obce Svinia sú nahnevaní na vedenie obce. Dôvodom je to, že sa ich životná úroveň nezlepšuje. Majú totiž problém s bývaním, vodou, komunálnym odpadom či kanalizáciou. Starosta so svojimi obyvateľmi údajne nekomunikuje a ich problémy vraj nechce riešiť.

V obci Svinia, ktorá sa nachádza v prešovskom okrese, žije približne 1500 Rómov. Ako sami tvrdia, problémy majú takmer so všetkým. „Je tu veľa blata. Keď prší, deti chodia do školy špinavé,“ povedala pre Gipsy Television obyvateľka obce, Marta Čikalová.

Obyvatelia obce tvrdia, že komunálny odpad im z lokality odvážajú asi len dvakrát v roku. „Potkany nás tu žerú zaživa. Musíme na ne brať sekery alebo nejaké drievka a tak ich zabíjame,“ dodala Čikalová.

Obec Svinia má pritom možnosť uchádzať sa tzv. rómske eurofondy, ktoré sú určené na zlepšenie životnej situácie marginalizovanej rómskej komunity. Chceli sme sa ho preto opýtať, ako vníma sťažnosti tamojších obyvateľov. Niekoľkokrát sme mu telefonovali. Skontaktovať s ním sa nám ale nepodarilo. Ľudia s ktorými sme sa rozprávali tvrdia, že údajne nekomunikuje ani s nimi.

Pozrite si reportáž redaktora Róberta Hamburgbadža.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.