FOTOREPORT: Veľká Ida a Rómovia

foto TASR

Košice 3. októbra 2011 (TASR/ Gipsy Television/ Katarína MRŇOVÁ) - V obeci Veľká Ida v okrese Košice okolie žije približne 3000 obyvateľov, z toho viac ako jednu tretinu tvoria Rómovia. Obyvateľstvo je tu zmiešané národnostne aj nábožensky. Žijú tu vedľa seba katolíci aj príslušníci reformovanej cirkvi, Maďari aj Slováci.

Rómovia boli s obcou Veľká Ida v okrese Košice - okolie spätí odjakživa a podľa historických svedectiev to nebolo vždy len komplikované spolužitie. V obci stál kedysi takzvaný Cigánsky hrad. "Tento hrad sa objavil aj v dobovom obecnom erbe a jeho replika sa nachádza aj v modernom návrhu erbu, ktorý by sme mali onedlho na obecnom zastupiteľstve schváliť," uviedol pre TASR starosta obce Július Beluscsák.


Veľká Ida a jej hrad, ktorý neskôr nazvali cigánskym, sa nachádzali na strategickom mieste a mali veľký význam pri ochrane meštiackych Košíc. História hovorí, že v 16. storočí hrad 20 dní odolával veľkej presile cisárskych vojsk. Zásluhu na tom, že nepadol skôr mali práve veľkoidanskí cigáni, ktorí prišli svojmu pánovi Ferenczovi Perényimu pomôcť a umožniť mu tak pomoc pri obrane mesta Košice.


O statočnosti a odvahe miestnych cigánov vzniklo množstvo legiend. Jedna z nich spomína vajdu Čoriho, ktorý doviedol svojich ľudí do hradu a prikázal im zo všetkých síl ubrániť hrad, aby tak získal priazeň svojho pána. Cigáni však objavili pivnice plné jedla a pitia a okamžite zorganizovali oslavu na Čoriho počesť, počas ktorej strieľali z kanónov tak, že sa otriasalo celé okolie. Nepriateľskí vojaci sa dali na ústup, ale v návale radosti za nimi volali, že keby sa im neminul pušný prach, pozabíjali by ich všetkých. Na to sa cisárski vojaci otočili, vtrhli do hradu a pomstili sa im.


Táto legenda sa objavila v mnohých zbierkach povestí i rozprávok. Excelentným spôsobom ju napríklad spracoval aj tanečný súbor Experidance z Budapešti, ktorý s týmto predstavením zaznamenal obrovský úspech v celej Európe. Ako sa objavilo v jednej recenzii, predstavením Cigáni z Veľkej Idy si maďarskí tanečníci vypýtali miestenku na tanečnom Olympe.

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.