27.02.2024 SPRÁVY

Organizácie bojkotujú výstavbu novej školy v trebišovskej osade.

Foto: Gipsy Television

Mesto Trebišov ide stavať ďalšiu základnú školu v tamojšej osade. Ľudskoprávne organizácie s tým nesúhlasia. Európskej komisii preto poslali list a vyzvali ju, aby výstavbu zastavila.  

Základná škola Ivana Krasku v Trebišove funguje 22 rokov. Umiestnená je na začiatku rómskej osady. Navštevuje viac ako 1 100 žiakov.

"Z toho 300 žiakov navštevuje vyučovanie na poobedňajšej smene. Dvojzmenná prevádzka nám zasahuje do činnosti, pretože je to obmedzujúce, čo sa týka mimoškolskej činnosti, krúžkov, športových aktivít," povedal pre Gipsy Television Martin Gore, riaditeľ ZŠ Ivana Krasku.

V osade žije vyše 5-tisíc ľudí. Keďže detí pribúda, škola má už niekoľko rokov problém s kapacitami. Jej zriaďovateľom je mesto. Trebišov preto požiadal o eurofondy na vypracovanie projektovej dokumentácie pre výstavbu ďalšej školy v osade. Tri ľudskoprávne organizácie sú ale proti tomu a Európskej komisii zaslali list, v ktorom žiadajú zastavenie výstavby. 

"Poukazujeme na to, že plánovanou výstavbou základnej školy v Trebišove, by došlo k udržiavaniu a k prehlbovaniu segregácie rómskych detí vo vzdelávaní, ktorá už v danej lokalite existuje," povedal Štefan Ivanco z Poradne pre občianske a ľudské práva.

Mesto Trebišov s tým nesúhlasí

"Nesúhlasíme s tým, že ide o segregovanú školu, pretože naším cieľom je poskytovať primeranú možnosť vzdelávania pre všetky deti rovnako," povedal pre Gipsy Television Marek Čižmár

Tamojší obyvatelia o segregácii žiakov nechcú počuť. S výstavbou druhej základnej školy súhlasia.

"My chceme rómsku školu. Či to bude nerómska alebo rómska škola, nám to je jedno. Pre nás to bude aj takto dobré," povedala obyvateľka tamojšej osady Marta Kováčová. 

Vedenie mesta Trebišov to vidí ako najlepšie riešenie. Ľudskoprávne organizácie, ale tvrdia, že samospráva by problém s nedostatočnými kapacitami dokázala vyriešiť aj inak.

"Tým, že má voľné kapacity v školách, ktoré sa nachádzajú v Trebišove a tieto deti alebo časť týchto deti by bolo veľmi jednoduché prerozdeliť do tých kapacít, ktoré sú voľné v ostatných školách v meste Trebišov, takže tam sa ponúka viacero možných riešení a nie toto diskriminačné," povedala pre Gipsy Television Kamila Gunišová, vyskumná pracovníčka, Amnesty International.

Pozrite si reportáž.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.