24.03.2024 SPRÁVY

VIDEO: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb.

Foto: TASR

Ivan Korčok zvíťazil v šiestich z ôsmich krajských miest. Silnú podporu získal v Bratislave, Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici a Trnave.

Šieste priame voľby prezidenta Slovenskej republiky priniesli v prvom kole víťazstvo Ivanovi Korčokovi. Bývalý šéf diplomacie to považuje za veľké povzbudenie. Zároveň podotkol, že je nohami pevne na zemi. V druhom kole podľa neho potrebuje urobiť viac, aby oslovil voličov v celom širokom politickom spektre. Zopakoval zámer prihovárať sa intenzívnejšie voličom vládnej koalície.

"Chcem hovoriť viac k tým desiatkam tisícom voličov vládnej koalície, ktorí nesúhlasia s tým, kde vláda Slovenskej republiky ťahá Slovensko," vyhlásil Korčok. V druhom kole sa chce uchádzať o hlasy voličov hnutia Slovensko a neúspešného kandidáta Krisztiána Forróa.

Peter Pellegrini priznal, že v prvom kole volieb skončil tesne na druhom mieste. Pogratuloval zároveň Ivanovi Korčokovi za postup do druhého kola. Deklaroval, že splnil svoj základný cieľ, dostať sa do druhého kola. Pellegrini sa poďakoval všetkým občanom SR, ktorí sa zúčastnili na voľbách, ako aj svojim podporovateľom.

"Je to pár percent, ktoré nás delí. Myslím si, že by to bolo jedno, či by to bolo v takom alebo onakom garde," povedal P. Pellegrini. Postup do druhého kola označil za obrovský úspech. Výsledky podľa neho ukázali, že väčšina ľudí na Slovensku si neželá "liberálno-pravicovo-progresívneho" prezidenta. "Väčšina na Slovensku vyjadrila skôr záujem mať prezidenta, ktorý bude hájiť národnoštátne záujmy SR," povedal. 

O novej hlave štátu tak rozhodne druhé kolo, ktoré sa uskutoční 6. apríla. K urnám v prvom kole prišlo viac ako 2,25 milióna voličov a účasť tak dosiahla takmer 52 % a je najvyššia od roku 1999.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.