30.01.2024 SPRÁVY

VIDEO: Prečo nenávidíte Cigánov? Pýtal sa Pollák ml. premiéra Fica. V pléne padali silné slová.

Archívne foto, Zdroj: NR SR

Prečo nenávidíte Cigánov? Pýtal sa v pléne Národnej rady SR opozičný poslanec Peter Pollák predsedu vlády Roberta Fica. Ten totiž pred niekoľkými dňami na svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose hovoril o tom, že Rómov je ťažké presvedčiť, aby pracovali.  

Členovia vlády chodia každý týždeň do parlamentu na tzv. hodinu otázok. Poslanci sa ich preto môžu pýtať načo chcú. Takúto možnosť využil, ešte minulý týždeň, opozičný poslanec zo strany Slovensko Peter Pollák mladší.

"Pán premiér, na svetovom ekonomickom fóre v Davose ste mali určité vyjadrenia voči, podľa vašich slov, Cigánom na Slovensku. Sťažovali ste sa, aké je zložité prinútiť ich pracovať napriek tomu, že vám v každej komunite povedia, že potrebujú prácu. Spomínali ste ale aj budúcu snahu priniesť čo najviac zamestnancov zo zahraničia. Moja otázka preto znie: nemali by ste sa viac sústrediť na to, ako čo najviac zamestnať občanov SR, ktorými Rómovia bezpochýb sú? Skôr ako zamestnať tých zahraničných?"

Róbert Fico poslancovi odpovedal, že by bolo vhodné, keby najskôr v Národnej rade rozprávali o tom, čo ste všetko robilo Slovensko (predtým OĽANO) pred ostatnými parlamentnými voľbami. "Bolo by celkom správne, keby dnes došli veľké skupiny Rómov, keď sa už teda bojíte toho vyjadrenia Cigánov, pred váš dom, pred dom pána Matoviča a pýtali sa, kde je tých 500 EUR, čo ste im sľubovali za hlas, ktorý vám nakoniec odovzdali. Rovnako bude potrebné preskúmať a nie sme od toho ďaleko, môžete sa usmievať, koľko chcete, možno budete veľmi šokovaní, ako prebiehalo uplácanie Rómov vo volebnej kampani. Objavujú sa prví svedkovia, ktorí hovoria, koľko peňazí zobrali, ako to bolo celé organizované," uviedol Robert Fico. 

Pollák premiérovi kontroval. "Práve vy, o ktorých sú medializované informácie o tom, že práve vaša strana bola tá, ktorá si kupovala rómske hlasy. Práve vy, ktorí stále Rómov vyťahovali počas kampane a robili si z toho politickú tému, ktorí očierňovali Rómov a boli terčom vašich útokov a mňa zaujíma jedna jediná vec, pán premiér, prečo nás tak nenávidíte? Nás Rómov, čo sme vám kedy urobili?"

Robert Fico Pollákovi odpovedal, že Rómov má rád. Mnohých osobne poznáa má medzi nimi aj priateľov. "Ale vás nemám rád, lebo ste korupčník a podvodník a ste korumpovali ľudí pred parlamentnými voľbami," povedal líder Smeru-SD opozičnému poslancovi. 

Pozrite si zostrih vyjadrení Roberta Fica a Petra Polláka ml.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.