28.12.2023 SPRÁVY

ČIRČ: 12 rómskych rodín sa nasťahovalo do troch nájomných bytoviek.

Foto: Obec Čirč

Rómovia z obce Čirč sa presťahovali z chatrčí do nových nájomných bytov. Tri menšie bytovky postavil obecný podnik na pozemkoch, kde predtým stáli chatrče.

Výstavba trvala necelé dva roky stála približne 600-tisíc eur. Obci sa na výstavbu podarilo získať eurofondy. Obec vyberala nových nájomníkov na základe žiadostí. Žiadatelia museli splniť viaceré kritériá: byť zamestnaní, nesmeli mať dlhy voči obci a ich deti museli mať bezproblémovú dochádzku do školy. 



12 rodín dostalo nájomnú zmluvu na rok. V tamojšej osade majú Rómovia vodovod, kanalizáciu, verejné osvetlenie i prístupovú cestu. Zvyšné, asi tri chatrče obec plánuje zbúrať do začiatku marca budúceho roka. Čirč plánuje postaviť v osade aj ďalšie bytovky. Poslanci obecného zastupiteľstva o tom rozhodnú na budcú rok. Výhodu obce je, že môže čerpať európske financie. Pozemky v osade sú vysporiadané. Obci dalo parcely 150 podielnikov. 

V obci Čirč žije asi 1400 obyvateľov. Pätinu tvoria Rómovia. Obec v priebehu desiatich rokov získala pre zlepšenie životnej úrovne Rómov asi 16 miliónnov eur. 

Viac fotografií zo sťahovania nájdete na našom Instagrame.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.