I. MATOVIČ: R. Fico zneužíva rasovú nevraživosť

foto TASR

Bratislava 8. marca 2011 (TASR) - Myslel som, že ma to prejde. Uplynul víkend a neprechádza. Nikto sa neozýva, nikomu to nevadí, ja s tým však nedokážem žiť.

Minulý týždeň som si prečítal výstup z tlačovky Roberta Fica, kde sa snažil obhajovať svojho okresného predsedu Smeru v Martine, pána exposlanca Kvorku. Rozprával o tom, ako on vysokopostavenému členovi Smeru dôveruje aj napriek tomu, že vyšetrovateľ skončil vyšetrovanie a dal prokurátorovi návrh na vznesenie obžaloby zo spáchania závažných trestných činov.

Všetko by mohlo byť pochopiteľné, veď čo iné Ficovi zostáva ako zatĺkať a z čerta robiť anjela. Veď celé roky Kvorku trápne obhajoval a hlavne hlasoval aj s celým jeho Smerom proti zbaveniu Kvorku imunity a tak zabránil skoršiemu vyšetrovaniu kriminalistov.

Na tlačovke však Fico povedal aj niečo veľmi zaujímavé a podľa mňa veľmi závažné. Povedal, že keď sa slovenská verejnosť dozvie, koho Kvorka poškodil, tak "slovenská verejnosť možno povie, že dobre, že sa takto pán Kvorka správal".

Áno, je pravdou, že poškodeným bol obyčajný Cigán. Mladý Cigán z osady pri Martine, za frajerkou ktorého "vraj" Ficov Kvorka do osady chodieval. Cigána to vytočilo, Kvorkovi "vraj" hodil kameň do okna auta, načo sa "vraj" Kvorka vrátil aj s posilou a Cigána "vraj" odvliekli do nejakej búdy a tam ho zmlátili.Neznášam tých Cigánov, ktorí sa len priživujú a kradnú a tiež neviem, či práve tento medzi nich nepatrí. Napriek tomu, nikdy by ma ale nenapadlo tvrdiť tak niečo zvrátené ako Fica. Expremiér sa pri obhajobe svojho pobočníka uchýlil k úbohej hre využívajúcej brnkanie na strunu rasovej neznášanlivosti k cigánskemu etniku, tak hojne prebujnelej v naše spoločnosti. Miesto priznania si viny krytím Kvorku imunitou, siahol zbabelo a detinsky po polene, ktoré priložil do vatry nenávisti.


Už to počujem, ako si niektorí hovoríte: Ale veď Kvorka dobre dal Cigánovi jednému! Opak je však pravdou. Fico tým, čo povedal, odkázal všetkým ľuďom, že nemajú rovnaké práva ako my politici, ako On, ako jeho Kvorka. Podľa Fica vlastne nie je podstatný skutok, aký kto spácha, ale kto ho spácha a hlavne, či obeť nie je náhodou Cigán. Podľa Fica preto nie sme pred zákonom rovní, ale my politici sme najrovnejší. Úbohé. Fico narozprával už veľa hlúpostí, ale táto je korunovaná.


V čase, keď som pred časom čítal správu, ako vtedy ešte premiér Fico ponížil dôchodcu s transparentom, mi nabehla husia koža zo zhnusenia z politika prvýkrát. Pri čítaní tejto reakcie už (našťastie) expremiéra Fica, to bolo druhýkrát. Európa zažila v minulom storočí politikov, ktorých tiež ľudia na rukách nosili. Politikov, ktorí začínali presne tak ako náš expremiér - hrali na strunu nevraživosti k ľuďom inej rasy, národnosti, vyznania či zmýšľania. Vieme, ako to dopadlo. Aj preto som presvedčený, že musím konanie predsedu strany Smer takto verejne odsúdiť. Podporovať vo verejnosti zmýšľanie, že ľudia nie sú pred zákonom rovní, je nehodné bývalého premiéra.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.