16.12.2023 SPRÁVY

VIDEO: Slovenke Erike Daniovej v Anglicku zobrali dieťa pre obezitu.

Foto: Gipsy Television/ E. Daniová

Pre obezitu jej zobrali dieťa! Erika Daniová nad tým krúti hlavou. Matka piatich detí tvrdí, že ide o genetický problém a nie o to, že by výchovu syna zanedbala.

Erika Daniová žije britskom Gloucestri už viac ako 10 rokov. S manželom pracujú a vychovávajú päť detí. Jedno z nich, 14-ročného Andreasa, im tamojšie úrady odobrali. „Pre obezitu. Odmalička bol obézny a sociálka mu nespravila žiadne testy na obezitu alebo niečo. Zobrali ho z mojej opatery a teraz už dva roky žije bez nás,“ sťažuje sa skormútená matka. 

Problém vraj začal pred tromi rokmi. Andreas prestal chodiť do základnej školy. Hneď na to rodinu kontaktovali úrady a okrem dochádzky začali riešiť aj jeho zdravotný stav. Rodičia podľa nich údajne ohrozujú zdravie dieťaťa. „Stále som mala stretnutia so školou, že prečo syn nechodí do školy. Potom som ho do nej odprevádzala, ale on tam nechcel chodiť, pretože deti sa mu smiali alebo ho učitelia nerešpektovali, nadávali mu,“ vysvetľuje Erika Daniová. 

Posledné súdne pojednávanie mala rodina v lete. Spor o svoje dieťa prehrala. „Ja mám obéznu rodinu. Aj ja som bola obézna. Prečo by som sa mala cítiť vinná. Nikto nie je vinný za to, akú má genetiku. Ako chceli Angličania zmeniť genetiku môjho syna? Ja som stále taká prekvapená, že nikomu ešte neodobrali dieťa pre obezitu a žije tu veľmi veľa detí, ktoré sú obézne a neboli odobrané pre tento dôvod,“ uviedla Slovenka žijúca na britských ostrovoch pre Gipsy Television. 

Získať stanovisko britských úradov sa nám nepodarilo. Kontaktovali sme preto Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu detí a mládeže. Úrad patrí pod ministerstvo práce. Ten eviduje desiatky podobných prípadov. „Stretli sme sa aj s tým, že dôvodom inšpekcie sociálnych úradov bola nedostatočná dentálna hygiena alebo vynechanie termínu u lekára alebo že bol prítomný alkohol v miestnosti s dieťaťom,“ povedala pre Gipsy Television Hana Pavlovičová. 

Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu detí a mládeže rodine Daniovej nevie pomôcť. Bezplatnú právnu a poradenskú pomoc už totiž dostala od britských úradov. Daniovci majú v pláne napadnúť rozsudok britského súdu, ak to bude možné. 

Pozrite si reportáž.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.