Trebišov, 23.11.2015 SPRÁVY

TREBIŠOV: Rómske deti ilustrovali knihu nerómskych autorov.

Deti zo základnej školy, ktorá je situovaná v rómskej osade v Trebišove, ilustrovali knihu básní dvoch nerómskych autorov. Rómski žiaci vytvorili svoje diela počas grafického workshopu.

"Zámerom  projektu bolo vytvoriť podmienky a priestor pre účely grafického workshopu určeného pre znevýhodnené skupiny detí z rómskej osady v Trebišove. Kreatívnym spôsobom sme ich zapojili do aktívneho procesu knižnej tvorby v spolupráci s odborným pedagogickým vedením," povedal pre Gipsy Television Peter Valiska-Timečko.

Knihu s názvom "RÓM / Čierny na bielom" tvoria ilustrácie rómskych detí a básne literárnej teoretičky Valérie Juríčkovej a Milana Ladyku. "Zaujímavosťou je, že ilustrácie vznikli skôr ako básne, čo je netradičné a pozoruhodné. Zvyčajne sú ilustrácie vytvorené neskôr ako  text," vysvetlil Peter Valiska-Timečko.

"Tento knižný originál prezentuje rómske osudy detí, ich fantáziu, tvorivosť, ich túžby, želania, sny a plány. Ilustrácie sa venujú téme „Kým chceš byť, keď budeš veľký“. Odzrkadľujú teda ich ambície, ktoré sú v ich veku a v aktuálnom sociálno-kultúrnom prostredí, v ktorom sa nachádzajú často utópiou a stavajú sa pre nich vysnívaným, ale veľmi ťažko dosiahnuteľným cieľom," dodal Timečko.

Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.