30.12.2023 SPRÁVY

Po výzve prišla odpoveď. Splnomocnenec odkázal poslancom: Neklamte!

Reprofoto: Gipsy Television

Poslanci NR SR, ktorí sú rómskeho pôvodu, vyzvali splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, aby zastavil údajné zrušenie Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Alexander Daško im odkázal, aby neklamali.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity po niekoľkých dňoch prehovoril. Poslanci za stranu SLOVENSKO totiž vyzvali Alexandra Daška, aby nedržal bobríka mlčanlivosti, ale aby konal. "Chcú zrušiť KULTMINOR, to je organizácia, ktorá podporuje všetky menšiny na Slovensku," povedal poslanec NR SR Lukáš Bužo. 

Fond na podporu kultúry národnostných menšín finančne podporuje vydávanie kníh, audiovizuálnu tvorbu, festivaly, vydávanie hudobných albumov, ale aj medzinárodné mobility umelcov či folklórnych súborov. "Chcú zrušiť podporu všetkým menšinám na Slovensku. Pán splnomocnenec, netreba mlčať, netreba pozerať kto vám dáva príkazy, ale treba zasiahnuť. Treba povedať, nerušme to, čo funguje," uviedol poslanec. 

Ďalšia poslankyňa zo strany SLOVENSKO dodala, že súčasný splnomocnenec sám čerpal finančné prostriedky zo spomínaného fondu. "Je známe, že súčasný splnomocnenec, kým hral na husliach, tak táto organizácia mu slúžila veľmi dobre. Veľmi dobre pozná, aká je dôležitosť tejto organizácie aj pre iných umelcov," uviedla Anežka Škopová.

Alexander Daško: Neverte im ani jediné slovo. Klamú!

Alexander Daško, nominant strany Smer-SD, tvrdí, že poslanci zavádzajú a klamú. "Neviem odkiaľ majú tieto informácie lebo so mnou o tom nikto nehovoril. Nikto nekomunikoval s ministerstvom kultúry o tom, či fond idú zrušiť alebo nie."  

Daško priznal, že k nejakým zmenám dôjde, ale po konzultácii s národnostnými menšinami, riaditeľkou KULMINORu a rezortom kultúry. Zmena zákona by mala byť na stole niekedy v lete. "Nezavádzajte našu rómsku komunitu, prestaňte klamať. Ja to poviem aj po rómsky: Čhavale, napaťan lenge ani jekh lav, kochaven," uviedol splnomocnenec.

Splnomocnenec poslancom kontroval aj tým, že namiesto riešenia budúcnosti Fondu na podporu kultúry národnostných menšín by privítal, ak by hovorili o zákonoch v prospech Rómov, ktoré pripravili a schválili v čase, keď boli pri pomoci. "Nech mi povedia päť vecí, ktoré schválili, že to funguje, má to hlavu aj pätu, fantastické výstupy," dodal rozhorčený A. Daško.

Podľa medializovaných informácií vláda zrejme plánuje zlúčiť Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Fond na podporu umenia. Má to vyplývať zo zverejneného návrhu plánu legislatívnych úloh vlády na rok 2024. Ministerstvo kultúry uviedlo, že ide len o jednu z možností, o ktorej sa uskutoční odborná diskusia.

Pre dodržanie objektívnosti uvádzame, že prevádzkovateľ Gipsy Television bol v minulosti a je aj v súčasnosti prijímateľom dotácie z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Pozrite si reakcie poslancov a splnomocnenca.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.