Bratislava, 19.02.2016 SPRÁVY

OECD: Kritizuje Slovensko pre vzdelávanie rómskych detí.

ilustračné foto

Experti na školstvo z OECD, ktorí na Slovensku strávili niekoľko dní, už prišli s jasnými závermi. Slovensko nedostatočne začleňuje rómske deti do spoločnosti prostredníctvom vzdeláívania.

Na Slovensku je nedostatočná inklúzia detí a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a zo sociálne znevýhodneného prostredia. Tvrdia to experti na školstvo z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Kritiku si vyslúžilo oddelenie (z hľadiska kompetencií a financovania) systému špeciálnych škôl od bežných, čo vraj výrazne obmedzuje možnosti ich spolupráce. Autori správy tu navrhujú okrem iného aj doplnenie funkcie špeciálnych škôl o metodické poradenstvo poskytované bežným školám pri integrácii žiakov so ŠVVP. Dobrou správou však je, že u nás narastá uvedomenie si potreby zabezpečovať rovnaké šance pre všetky deti.

Výsledky správy s názvom "Prehľad o zdrojoch v školstve - Slovenská republika", dnes v Bratislave prezentoval generálny tajomník OECD, José Ángel Gurríu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.