FRANCÚZSKO: Vyhosťovanie Rómov je cirkus, tvrdí parížsky arcibiskup

Paríž 26. augusta 2010 (TASR) - Parížsky arcibiskup sa dnes pridal k narastajúcej kritike zásahov francúzskych úradov proti Rómom.

Kardinál André Vingt-Trois označil operáciu, v rámci ktorej už bola zlikvidovaná viac než stovka rómskych táborov a ich obyvateľov posielajú lietadlami späť do rodného Rumunska a Bulharska, za "cirkus". Ako uviedol pre rozhlasovú stanicu Europe-1, vláde povie, že "existujú hranice, ktoré nemožno prekročiť".


Ľudskoprávne skupiny, opoziční poslanci a ďalší kritici označujú politiku súčasnej francúzskej vlády za xenofóbnu. Zásahy proti obyvateľom ilegálnych rómskych osád sú jedným z nových tvrdých opatrení zameraných na znižovanie kriminality, ohlásených prezidentom Nicolasom Sarkozym.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.