EP: Vnútorné problémy Maďarska zatienili úspechy jeho predsedníctva EÚ

foto TASR

Štrasburg 5. júla 2011 (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v dnešnom vystúpení na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu vyhodnotil maďarské polročné predsedníctvo EÚ ako pozitívne.

Odvolávajúc sa na maďarské heslo počas predsedníctva únie "Silná Európa," povedal, že Európa je dnes oveľa silnejšia, než bola pred polrokom. Orbán pred europoslancami predstavil úspechy, ktoré EÚ dosiahla v období od januára do konca júna 2011. Ide o uzavretie prístupových rokovaní s Chorvátskom, pokrok v správe ekonomických záležitostí únie (tzv. economic governance), prijatie novej stratégie EÚ v oblasti začleňovania Rómov, vytvorenie stratégie pre Dunajskú oblasť (Dunajská stratégia) či dohoda v oblasti Európskeho patentového systému. 

Orbánovo vystúpenie v Európskom parlamente si vyslúžilo potlesk, ale aj kritiku - najmä zo strany ľavicovo orientovaných poslaneckých zoskupení. 

Kritické hlasy si musel maďarský premiér vypočuť najmä v súvislosti so sprísneným maďarským tlačovým zákonom a s novou ústavou, prijatou maďarským parlamentom v apríli tohto roku. 
Kritické postoje časti europoslancov, ktoré názorovo rozdelili parlamentné frakcie v EP naprieč politickým spektrom, sa niesli v duchu, že je škodou pre Maďarsko, že úspechy polročného predsedníctva EÚ dokázali zatieniť domáce politické záležitosti

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.