24.02.2024 SPRÁVY

PLEŠIVEC: Róbert s družkou a siedmimi deťmi žije v jednej izbe.

Foto: Gipy Television

Niektorí obyvatelia Plešivca tvrdia, že žijú v katastrofálnych podmienkach. Bez vody, elektriny a kanalizácie. Obec deklaruje, že ich zlú životnú úroveň riešiť chce. Ľudia jej ale odkazujú, že na to čakajú už desaťročia. 

Obec Plešivec má viac ako 2 200 obyvateľov, z toho je približne 30 percent Rómov. Žijú v troch lokalitách. Jednou z nich je časť obce Vidová. Nachádza sa tam bytový dom, takzvaný kaštieľ, ktorý sme navštívili.

"Sedem detí mám, ženu a v tejto miestnosti žijeme," povedal nám Róbert Ikry, obyvateľka obce Plešivec.

Monika Gruliová sa nám zase sťažovala, že nemajú pitnú vodu, elektrinu, ani kanalizáciu. V kaštieli, ako bytový dom nazývajú domáci, žije 8 rodín. I keď v jeho blízkosti sa nachádza studňa, voda v nej vraj nie je pitná.

"Je tam veľa potkanov, to len na pranie a ešte ani prať sa v tom nedá. Musíme chodiť po vodu do dediny, aj keď chceme kúpať deti, tak tam musíme ísť," povedala pre Gipsy Television Monika Gruliová, obyvateľka obce Plešivec.

Podľa starostky obce si za to obyvatelia môžu sami. "To je už dlhodobý problém obce Plešivec, pretože títo obyvatelia nikdy neriešili bytovú otázku a bytovka, ktorú obývajú je vo vlastníctve fyzickej osoby, teda nie je vo vlastníctve obce," povedala Iveta Šušánová (nezávislá), starostka obce Plešivec.

Rómovia predtým bývali v inom bytovom dome, hneď oproti kaštieľu. Bytovka, ale zhorela a po požiari sa rodiny presťahovali do takzvaného kaštieľa. Obec chcela svojim obyvateľom pomôcť. Jej plány ale stroskotali.

"Sme tam urobili zmenu územného plánu. Odkúpili sme pozemky a následne sme dali vypracovať projektovú dokumentáciu pre 20 rodín a naša žiadosť bola ministerstvom vnútra zamietnutá," povedala starostka obce pre Gipsy Television.

Pozrite si reportáž.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.