14.01.2024 SPRÁVY

Prezidentka udelila štátne vyznamenanie Eve Gašparovej.

Foto: spark.edupage.org

Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila štátne vyznamenie Eve Gašparovej, učiteľke a poprednej odborníčke na rómsky jazyk. 

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila pri príležitosti 31. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania 33 osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života. Slávnostná ceremónia sa uskutočnila v nedeľu 14. januára. 

"Najvyššie štátne vyznamenania sú úzko spojené s našou štátnosťou. A to nielen formálne – tým, že sa ich udeľovanie viaže k výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky –, ale aj obsahovo. Ocenené osobnosti, ich dielo a odkaz totiž definujú to, akí sme. Akým sme národom, akou sme spoločnosťou, akým štátom a kam sa uberáme vo svojom vývoji," uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Jednou z ocenených je Eva Gašparová, učiteľka a popredná odborníčka na rómsky jazyk. Je spoluautorkou prvých Pravidiel rómskeho pravopisu, učebníc rómskeho jazyka pre stredné školy či metodickej príručky k učebnici rómskeho jazyka. Od prezidentky dostala medailu za významné zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry. Gašparová si ju ale osobne neprevzala pre zdravotné problémy. 

Eva Gašparová zasvätila celý svoj život vzdelávaniu. Učiteľkou je od roku 1977. Spolupracuje s Národným inštitútom vzdelávania a mládeže (pozn. redakcie: v minulosti to bol Štátny pedagogický ústav). 

Štátne vyznamenanie v predchádzajúcich rokoch dostali viacerí Rómovia. Bývalá splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Klára Orgovánová, Roman Patkoló za mimoriadne zásluhy v oblasti kultúry a interpretačného umenia, šéfka organizácie In Minorita Zuzana Kumanová za dlhodobú osvetovú prácu v súvislosti s rómskym holokaustom, asistentka osvety zdravia Kvetoslava Berkyová z Rudnian či Anna Koptová za mimoriadne zásluhy o ľudské práva a slobody a ich ochranu. Štátne vyznamenanie in memoriam udelili Dr. Jánovi Cibuľovi či spisovateľovi Ľudovítovi Didimu. 

Prvou rómskou osobnosťou, v histórii samostatného Slovenska, ktorá dostala štátne vyznamenanie bola spisovateľka Elena Lacková. V roku 2001 jej Rad Ľudovíta Štúra III. triedy udelil vtedajší prezident Rudolf Schuster. Elena Lacková dostala aj pamätnú medailu prezidenta SR za celoživotné úsilie priblížiť hodnoty rómskeho národa majoritnej spoločnosti a za umelecké stvárnenie rómskeho holokaustu.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.