11.10.2023 SPRÁVY

Požiadať o príspevok na počítač môžete do konca novembra. Predlžili termín registrácie.

Ilustračné foto Gipsy Television

Rodičia, ktorí nepožiadali o príspevok na počítač či tablet, sa môžu zaregistrovať do konca novembra. Štát predlžil termín registrácie.

Národný projekt Digitálny príspevok pre žiakov umožní získať viac ako 152-tisíc žiakom základných a stredných škôl finančný príspevok na nákup nového počítača či tabletu. Registrácia bola spustená od februára do septembra tohto roka. Počas tohto obdobia o príspevok na nákup nového počítača či tabletu požiadalo viac ako 150-tisíc žiakov a ich rodičov.

Ku dnešnému dňu už má vďaka Digitálnemu žiakovi svoje nové zariadenie doma viac ako 66-tisíc študentov. Nárok na príspevok v aktuálnom kalendárnom roku mali všetci žiaci prvých ročníkov na stredných školách, vrátane žiakov piateho ročníka osemročných študijných odborov, žiaci, ktorí pochádzajú z domácností s nízkym príjmom a v hmotnej núdzi, a tiež žiaci so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami pochádzajúci zo sociálne znevýhodneného prostredia. „Mám nesmiernu radosť, že záujem žiakov a ich rodín o príspevok v rámci Digitálneho žiaka bol taký výrazný. Pevne verím, že táto pomoc zabezpečí, že naši žiaci budú samostatnejší, digitálne zdatnejší a lepšie pripravení na výzvy, ktoré im prináša štúdium v dnešnej digitálnej dobe,“ konštatuje predseda DK, Mário Lelovský.

Registrácia v rámci projektu Digitálny žiak bola možná do konca septembra. V aktuálnej fáze aj naďalej prebieha overovanie nárokov už zaregistrovaných žiakov na príspevok, a priebežné odosielanie informačných SMS správ o výsledku overovania údajov žiakov v jednotlivých štátnych registroch. Aktuálne má overený nárok na uplatnenie príspevku 103-tisíc ľudí „Overovanie v skupine domácností s príjmom nižším ako 60% mediánu príjmu je administratívne náročnejšie, a preto prosíme žiakov a ich zákonných zástupcov o trpezlivosť. Predpokladáme, že všetky skupiny žiakov by mali od Digitálnej koalície obdržať SMS správu najneskôr do druhej polovice októbra,“ vysvetľuje Lelovský.

Kompetentní sa dohodli predlžiť termín na uplatnenie príspevku a to až do konca novembra. „Príspevok je možné uplatniť v ktorejkoľvek z viac ako 500 zmluvných predajní digitálnej techniky zapojených do projektu,“ spresňuje predseda DK, Mário Lelovský. 

Kompletný zoznam prevádzok a všetky potrebné informácie nájdu žiaci a ich rodičia na webstránke www.digitalnyziak.sk, kde si zároveň všetci zaregistovaní môžu overiť aktuálny stav svojej registrácie či požiadať o opätovné zaslanie SMS správy v prípade potreby.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.