12.06.2020 SPRÁVY

Súd pred 6 rokmi odškodnil Rómov. Neobslúžili ich v bare!

Foto: Gipsy Television

Okresný súd v Spišskej Novej Vsi pred šiestimi rokmi opätovne rozhodol v prípade diskriminácie rómskych spotrebiteľov, ktorí pre svoj etnický pôvod neboli obslúžení v jednom z barov v Spišských Vlachoch. Článok je súčasťou nášho spravodajského cyklu Historický kalendár.

Súd presne 12. júna 2014 rozhodoval o výške odškodnenia za diskrimináciu a priznal každému z poškodených náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 300 eur. Prípad sa týka incidentu z decembra 2009, kedy majiteľ baru odmietol obslúžiť celý kolektív s odôvodnením, že Rómov neobsluhuje.

"Majiteľ nám povedal, že nás vo svojom bare neobslúži. Ak by to urobil, zajtra prídu ďalší Rómovia. Potom nám povedal, že keď so svojou ženou odídeme, ostatných obslúži. V tom čase som pracoval ako asistent na základnej škole a správanie majiteľa mňa aj moju manželku veľmi ponížilo a pobúrilo," povedal jeden z poškodených Roman Pecha.

Poškodení sa rozhodli na majiteľa baru podať trestné oznámenie. Následne sa obrátili na Poradňu pre občianske a ľudské práva a podali proti majiteľovi baru na Okresnom súde žalobu podľa antidiskriminačného zákona. Majiteľ baru podľa Ivanca obhajoval svoje konanie tým, že bar je súkromným klubom a nikto zo skupiny nemal členskú klubovú kartu. Počas vyšetrovania na polícii však sám potvrdil, že dôvodom neobslúženia bol práve rómsky pôvod poškodených spotrebiteľov a obavy, že by do baru začali chodiť ďalší Rómovia.

Okresný súd v prípade po prvýkrát rozhodoval vo februári 2012. "Vtedy uznal, že rómski spotrebitelia boli diskriminovaní pre svoj etnický pôvod a majiteľovi baru nariadil písomne sa im ospravedlniť. Okrem toho bol povinný zverejniť písomné ospravedlnenie na viditeľnom mieste na dverách baru a uverejniť ho v regionálnych novinách formou platenej inzercie," objasnil Ivanco s tým, že poškodeným vtedy súd nepriznal žiadne odškodnenie. Krajský súd v máji 2013 to vytkol Okresnému súdu, a preto vrátil prípad späť na ďalšie konanie.

Svoje ďalšie rozhodnutie o náhrade nemajetkovej ujmy vo výške 300 eur Okresný súd odôvodnil podľa Ivanca tým, že konaním majiteľa baru došlo k zásahu do ľudskej dôstojnosti poškodených rómskych spotrebiteľov. Zároveň s odkazom na platnú medzinárodnú legislatívu na ochranu ľudských práv uviedol, že akákoľvek diskriminácia je pre každú dotknutú osobu objektívne ponižujúca a že ide o konanie, ktoré je obzvlášť nebezpečné a spoločensky neprípustné.

Právna zástupkyňa poškodených Vanda Durbáková víta, že súd priznal poškodeným finančné odškodnenie, no podľa nej sa zdá byť spomínaná suma nedostatočná. „Súd správne konštatoval, že konaním žalovaného došlo k značnému zásahu do ľudskej dôstojnosti poškodených osôb, no z tohto hľadiska je 300-eurové odškodnenie neprimerane nízke. Finančné odškodnenie v prípadoch diskriminácie má, navyše, nielen odškodniť diskriminované osoby, ale aj pôsobiť preventívne a odrádzať aj iné subjekty od diskriminačného konania v budúcnosti. Súdy preto pri rozhodovaní o prípadoch diskriminácie majú ukladať diskriminujúcim subjektom sankcie, ktoré sú účinné, primerané a odradzujúce. Súdy musia vyslať jasný signál, že diskriminovať sa nevypláca, v slovenskom kontexte sa tak však stále deje len výnimočne,“ konštatovala Durbáková pred šiestimi rokmi.
      

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.