Bratislava, 28.10.2015 SPRÁVY

Komisár Rady Európy: Slovensko má vážny problém s rasovým násilím.

foto Council of Europe

Slovensko má vážny problém s rasovou diskrimináciou, tvrdí komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks.  Štátne orgány podľa neho podceňujú výskyt a dôsledky rasovej nenávisti medzi majoritou a rómskym etnikom. 

„Som vážne znepokojený pretrvávajúcimi prejavmi neznášanlivosti a nenávistných prejavov voči Rómom, či prípadmi nadmerného používania sily zo strany polície pri raziách v rómskych osadách,“ povedal Muižnieks po svojej návšteve Slovenska.

Slovensko podľa komisára musí zvýšiť svoje úsilie zamerané na boj a odstránenie diskriminácie a prijať účinné opatrenia na zlepšenie ochrany ľudských práv Rómov. "Je potrebné, aby sa kládol väčší dôraz na dôkladné prešetrenie prípadov, pri ktorých ide o rasovú diskrimináciu a trestne postihovať takéto zločiny," vysvetlil komisár Rady Európy.

"Apelujem na Slovensko, aby zdvojnásobilo svoje úsilie zamerané na ochranu ľudských práv a sociálnu integráciu Rómov do spoločnosti v súlade s normami Rady Európy,“ dodal Nils Muižnieks vo svojom vyhlásení, ktoré komisár vydal až teraz po svojej letnej návšteve Slovenska.

Umiestnenie rómskych detí do špeciálnych škôl, priestorová segregácia Rómov a ich neštandardná bytová situácia vraj musí byť riešená podľa Muižnieksina ako prioritná záležitosť a nesmie sa brať na ľahkú váhu. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.