H.TESÁRE: Nová starostka chce zlepšiť čerpanie peňazí z eurofondov

ilustracne foto TASR

Hontianske Tesáre 8. februára 2011 (TASR) - Zlepšiť čerpanie peňazí z eurofondov, štátneho rozpočtu a ďalších fondov a nadácií chce v aktuálnom volebnom období nová starostka obce Hontianske Tesáre (okres Krupina) Dana Kohútová.

Peniaze chce použiť na výstavbu nových chodníkov, obnovu školy a obecného úradu a pre mamičky s deťmi chce vybudovať aj detské ihrisko. "Čerpanie peňazí z iných ako obecných zdrojov sa v minulosti v dedine dosť zanedbávalo," povedala TASR starostka.

Zdroje z obecného rozpočtu sú však stále nižšie a často nestačia vykrývať ani nutné platby. Ak chcú pomýšľať aspoň na čiastočný rozvoj, musia zháňať peniaze inde. Obec chce napríklad v dohľadnom čase podať projekt na Miestnu akčnú skupinu (MAS) Zlatá cesta, spolu so žiadosťou o príspevok na budovanie chodníkov popri hlavnej ceste.

Prostredníctvom iných zdrojov chce financovať aj obnovu obecného úradu a kultúrneho domu, ako aj školy a škôlky. Všetky tieto stavby sa zrealizovali ešte v 70. rokoch uplynulého storočia a potrebná je už ich rekonštrukcia. Málotriednu školu a škôlku si chcú v dedine udržať. Navštevuje ich totiž stále okolo 70 detí.

Z celkového počtu viac ako 900 obyvateľov je asi tretina Rómov. Starostka si však na spolužitie nesťažuje. Chce pokračovať v aktivitách, ktoré smerom k tejto skupine obyvateľstva začalo realizovať predošlé vedenie. V H. Tesároch napríklad už päť rokov organizujú súťaž o guľášmajstra. Za tie roky si našla veľa priaznivcov a rómski kuchári patrili vždy k tým najlepším

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.