19.06.2020 Zaujímavosti

Britské spoločnosti spájané s otroctvom budú financovať programy pre menšiny.

Foto: Sky news

Dve z najväčších britských spoločností prisľúbili finančnú podporu projektom pomáhajúcim menšinám. Urobili tak v období, keď sa ostrovná krajina snaží vyrovnať so svojou úlohou v obchode s otrokmi v minulosti.

Gigantická poisťovňa Lloyd's of London a rozsiahla sieť pubov Greene King dali prísľuby po tom, čo sa dostali do databázy spoločností spájaných s obchodom s otrokmi, ktorú vypracovala popredná britská vysoká škola University College London.

Sieť pubov založil v roku 1799 Benjamin Greene. Patril medzi 47.000 ľudí, ktorí dostali odškodné určené majiteľom otrokov, keď Britské impérium v roku 1833 zrušilo otroctvo. Greene sa vzdal troch plantáží v Západnej Indii (Karibiku) a odškodnili ho za to sumou rovnajúcou sa súčasným 500.000 librám čo je v prepočte 559- tisíc eur.

Databáza obsahuje tiež informáciu, že zakladateľ poisťovne Lloyd's Simon Fraser dostal 400.000 libier (447.000 eur) za to, že sa zriekol majetku v Dominike, ostrovnom štáte v Karibskom mori. V Británii a po celom svete sa začali protesty proti rasizmu a otrokárskej minulosti - konajú sa v rámci iniciatívy hnutia Na životoch černochov záleží.

Na začiatku protestov bolo 25. mája zabitie neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda pri zatýkaní belošským policajtom v americkom meste Minneapolis.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.