SNSĽP: Vieme, čo má Slovensko urobiť, aby ľuďom v Anglicku neodoberali deti!

foto cas.sk

Bratislava, 4. júna 2013 (Gipsy Television) - Po prevalení kauzy Boorová sa začali prostrednctvom TV JOJ a ostatných médi ozývať ďalšie rodiny, ktorým anglické úrady odňali deti. Modeializovaný prípad bol aj rodiny Čonkových. Tá odišla do Anglicka za vidinou lepšieho zárobku za účelom skvalitnenia života a budúcnosti svojich detí, avšak miesto toho o svoje deti prišli.

„Najstarší chlapec má jedenásť rokov, najmladšie dievča niečo viac ako mesiac. Päť detí zo Slovenska ostalo vo Veľkej Británii bez rodičov. Tí si hľadali prácu. Keď sa im to nepodarilo, žiadali o pomoc sociálne úrady. Deti im zobrali do dočasnej náhradnej starostlivosti," píše sa v Správe o stave ľudských práv na Slovensku v roku 2012.

Slovenské orgány sa opäť „zobudili" neskoro, pomáhal im hlavne britský podnikateľ Ian Josephs. Ten za prísnosťou úradov vidí najmä finančný zisk, vládne ciele a naplnenie štatistík o adopciách. Náhradní rodičia dostanú za každé dieťa zhruba 500 eur na týždeň. Ročne vyplatí národná agentúra náhradnej starostlivosti približne 165 miliónov eur. Tohto času sú už deti aj s rodičmi na území Slovenska.

 

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva vypracovalo 9 odporúčaní, podľa ktorých by sa Slovensko malo riadiť, aby nedochádzalo k takýmto prípadom.


 

  1. 1, Zdôrazňuje nevyhnutnosť zabezpečiť reálnu implementáciu a plnenie medzinárodných záväzkov v najlepšom záujme dieťaťa, vrátane zabezpečenia stáleho monitoringu a hodnotenia ich dodržiavania, ako aj ich reálnu vynútiteľnosť i sankcionovateľnosť kompetentnými orgánmi.
  2. 2, Zdôrazňuje nevyhnutnosť plnenia úloh orgánmi ochrany práv v najlepšom záujme dieťaťa s náležitou odbornosťou a v primeranej lehote, nakoľko zabezpečenie príslušných orgánov na náležitej kvalitatívnej i kvantitatívnej úrovni je zodpovednosťou štátu, resp. vlády a príslušných rezortov. Stredisko taktiež zdôrazňuje, že ekonomická slabosť štát neospravedlňuje od plnenia si medzinárodných záväzkov, zvlášť v prípade maloletých detí, ktoré majú byť všemožne chránené, a z tohto dôvodu je nevyhnutné poskytnúť väčšie finančné zdroje na zabezpečenie efektívneho chodu a platy nových zamestnancov, ktorých je potrebné prijať na výkon tejto náročnej práce na úseku starostlivosti a ochrany záujmov maloletých.
  3. 3, Odporúča skvalitňovanie spolupráce a koordinácie medzi dotknutými subjektmi pracujúcimi s deťmi, a to tak na horizontálnej, ako aj vertikálnej úrovni a systematické vzdelávanie osôb pracujúcich s deťmi a osôb, ktoré do práv detí zasahujú.
  4. 4, Odporúča sprísniť a spresniť režim kontroly osvojeného dieťaťa v zahraničí- kontrola prostredníctvom rodičov, ktorí by mali predkladať min. každé 3 mesiace CIPC správu o stave dieťaťa, vrátane všetkých údajov a záznamov z lekárskych vyšetrení, výsledky zo školy a pod.. Zároveň Stredisko odporúča kontrolu prostredníctvom zahraničných orgánov, ktoré úzko a priamo spolupracujú s CIPC. V prípade nehlásenia stavu dieťaťa v pravidelných intervaloch možnosť sankcionovať rodičov, vycestovania špecializovaným pracovníkom na preskúmanie daného stavu, možnosť osloviť v rámci súčinnosti s prosbou o prešetrenie daného konkrétneho prípadu prostredníctvom orgánov sociálnej kurately v danom štáte.
  5. 5, Odporúča vypracovať a podať návrh na vydanie všeobecne záväzného nariadenia príp. iného právneho predpisu, ktorý ustanovuje pre orgány verejnej správy maximálne lehoty, v ktorých majú byť uskutočnené jednotlivé úkony pri zabezpečovaní práv dieťaťa.
  6. 6, Odporúča, aby minister práce, sociálnych vecí a rodiny zaviedol v rezorte kontrolný mechanizmus na zisťovanie stavu a správnosti vybavovania spisov týkajúcich sa maloletých detí, či už na území Slovenska alebo v cudzom štáte.
  7. 7, Odporúča, aby Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny podniklo kroky k zavedeniu záväznej maximálnej lehoty na preverenie pomerov v rodine (napr. pri hlásení domáceho násilia a týrania dieťaťa max. do 24 hodín; pri zisťovaní sociálnych pomerov na účely oznámenia tejto skutočnosti do zahraničia do 3 pracovných dní a pod.).
  8. 8, Odporúča, aby Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vypracovalo podrobné manuály pre zamestnancov sociálnoprávnej ochrany a rôzne vzory a metodické pomôcky pre ich činnosti súvisiace nielen s prešetrovaním pomerov v rodine maloletých detí.
  9. 9, Navrhuje, aby vypracovalo Ústredie internú normu na zlepšenie predkladaných správ z prešetrení pomerov, v ktorých sa dieťa nachádza na účely rozhodnutia pre naše i zahraničné súdy tak, že táto norma podrobne upravuje ako, akým spôsobom, do akej hĺbky a detailov a čo konkrétne je potrebné v danom prípade prešetriť, preveriť, s tým, že zároveň presne špecifikuje ako má takáto správa vyzerať a aké všetky náležitosti spĺňať a čo všetko musí obsahovať.

 

 

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.