29.03.2020 SPRÁVY

Toto sú konkrétne opatrenia, ktoré majú pomôcť firmám a SZČO!

Vláda pripravila balík prvých opatrení na pomoc ekonomike zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu. Zatiaľ ich je sedem, nazvaných Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom.

Štát napríklad plánuje preplatiť 80% platu zamestnancov vrátane odvodov, vo firmách, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté. Firmy by tak podľa vlády nemali prepúšťať zamestnancov. 

Štát takisto poskytne príspevky pre živnostníkov a zamestnancov podľa konkrétnej miery poklesu tržieb danej firmy.

Príspevok pre SZČO v prípade poklesu tržieb:

pokles tržby o 20% - 180 €

pokles tržby o 40% - 300 €

pokles tržby o 60% - 420 €

pokles tržby o 40% - 540 €

Vláda poskytne aj bankové záruky vo výške 500 miliónov eur mesačne, aby boli schopné refinancovať podnikateľov za výhodných podmienok. Zamestnancom v karanténe a rodičom na OČR bude hradených po celú dobu 55% ich hrubej mzdy.

Vláda pripravila aj odklad platby odvodov za zamestnávateľa pri poklese tržieb o viac ako 40% a odklad preddavkov dane z príjmu pri poklese tržieb o viac ako 40%. Podnikatelia si budú môcť tiež započítať naraz doteraz neuplatnenú stratu od roku 2014.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.