Stará Ľubovňa/ Bratislava, 07.10.2016 SPRÁVY

STARÁ ĽUBOVŇA: Súd zamietol žalobu týkajúcu sa segregácie rómskych detí.

ilustračné foto

Okresný súd Bratislava III zamietol žalobu Poradne pre občianske a ľudské práva, ktorá žalovala štát a Starú Ľubovňu. Súd zároveň rozhodol, že mimovládna organizácia musí nahradiť obom odporcom trovy konania. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

Právna zástupkyňa rezortu školstva uviedla, že podanú žalobu nechápe a nevie, voči čomu sa má vlastne brániť. „Uvedomme si, že v lokalite Podsadek je približne 70 percent Rómov. Pri všetkej úcte nemôžeme očakávať, že základnú školu v tejto lokalite budú navštevovať napríklad Číňania,“ argumentovala.

Podľa nej sa nijako nepreukázalo, že tamojší žiaci sú znevýhodňovaní alebo že školu navštevujú z dôvodu etnickej príslušnosti. „Nebol tu preukázaný ani náznak diskriminácie,“ doplnila. Súd nakoniec žalobu mimovládnej organizácie zamietol. „Žalobca neuniesol dôkazné bremeno, nebolo preukázané diskriminačné konanie,“ uviedla na pojednávaní sudkyňa.

Poradňa pre občianske a ľudské práva argumentovala tým, že základnú školu v lokalite Stará Ľubovňa-Podsadek navštevujú výlučne rómske deti. Mimovládna organizácia okrem iného namietala, že odporcovia v podľa nej etnicky segregovanej škole nedokázali zabezpečiť rómskym deťom rovnaké vzdelávacie šance. Podľa organizácie samospráva a zodpovedné štátne orgány neprijímaním opatrení na odstránenie segregácie rómskych detí v príslušnej základnej škole porušujú domáce a medzinárodné právne predpisy na ochranu pred segregáciou. Namiesto prijatia takýchto opatrení dokonca rozšírili kapacitu školy vybudovaním prístavby.

Právny zástupca mesta argumentoval, že mesto má zo zákona povinnosť zabezpečiť priaznivé a dôstojné podmienky pre vzdelávací proces, čomu podľa jeho názoru mesto vyhovelo. „Konanie vnímame ako šikanózne. V súčasnosti platný a účinný zákon ponecháva výber školy na zákonnom zástupcovi dieťaťa, je to na rodičovi žiaka. Do toho nebudeme a nemôžeme vstupovať,“ povedal okrem iného na súde.

Pozrite si reportáž, ktorú sme nakrútili ešte pred vyhlásením verdiktu



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.