MAĎARSKO: Do Gyöngyöspaty sa vracajú Rómovia

foto webnoviny.sk

Budapešť 24. apríla 2011 (TASR) - Do maďarskej Gyöngyöspaty sa dnes vrátila prvá skupina rómskych žien a detí po tom, čo v piatok túto obec opustilo 267 Rómov v reakcii na avizovaný víkendový výcvikový tábor paramilitantného hnutia Véderö (Ochranná sila).


Ako uviedla agentúra MTI, polícia ešte v piatok predviedla viacerých členov hnutia, všetkých legitimovali a napokon všetci účastníci opustili tábor. Miestny vodca rómskej komunity János Farkas spravodajskému serveru index.hu dnes uviedol, že v obci je pokoj a Rómovia sú vďační za zásah ministra vnútra Sándora Pintéra.

Budúcnosť však podľa Farkasa nie je príliš ružová, pretože zrejme namiesto starostu, ktorý odstúpil, obec zvolí za starostu Oszkára Juhásza z ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik.
Príchod Rómov nebol bezproblémový, jedna z Rómskych žien totiž udrela z neznámych dôvodov miestnu staršiu ženu, ktorú museli hospitalizovať. Paramilitantná organizácia zorganizovala v Gyöngyöspate, približne 100 kilometrov severovýchodne od Budapešti, "výcvikový tábor" so športovými a poplašnými zbraňami.

Hovorca maďarského premiéra Péter Szijjártó dementoval správy médií, podľa ktorých Rómovia z Gyönygöspaty boli evakuovaní. Povedal, že prostredníctvom Červeného kríža odcestovali na dávnejšie pripravovanú rekreáciu, na ktorú odcestovali práve v piatok v čase príchodu paramilitantov.
Do obce prišlo v piatok aj zhruba 400 policajtov, ktorí ešte pred začatím podujatia legitimovali účastníkov a niekoľkých predviedli na policajnú stanicu. Dôvodom zásahu polície bolo, že podozriví vzbudzovali strach miestneho obyvateľstva, čím sa dopustili výtržnosti.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.