ŠVÉDSKO: Vyzvalo EK, aby vypracovala spoločnú stratégiu

Štokholm 30. júla 2010 (TASR) - Švédska vláda vyzvala Európsku komisiu, aby vypracovala spoločnú stratégiu na riešenie neutešenej situácie Rómov v Európe.Švédska ministerka pre európske záležitosti Birgitta Ohlssonová a ministerka pre integráciu Nymako Sabuniová v liste adresovanom Európskej komisii navrhli okrem iného vypracovanie záväzného akčného plánu na garantovanie ľudských práv pre Rómov na území Európskej únie.

 

Súčasťou tohto akčného plánu by mali byť opatrenia v oblasti bývania, vzdelávania a pracovných príležitostí pre Rómov.

Ak by Európska komisia v tejto veci nekonala, mieni Švédsko tému posunúť na rokovanie Rady EÚ na úrovni ministrov, vyplýva zo stanoviska oboch ministeriek. Iba niekoľko hodín pred zverejnením ich iniciatívy označila pracovná skupina, ktorú zriadila pre danú oblasť švédska vláda pred troma rokmi, aktuálnu situáciu Rómov vo Švédsku za zahanbujúcu a vyzvala vládu, aby konala v záujme jej zlepšenia.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.