VEĽKA IDA: Tomáš Rafa opäť maľuje na segregačné múry

foto T.R.

Veľká Ida, 15. augusta 2013 (Gipsy Television) - Výtvarník a filmár Tomáš Rafa upozorňuje na fenomén vzniku tzv. „športových" múrov ešte viac izolujúcich obyvateľov rómskych osád. V týchto dňoch spoločne s tímom dobrovoľníkov pomaľovali 200-metrový betónový múr vo Veľkej Ide na východe Slovenska. Týmto aj ďalšími svojimi projektmi upozorňuje na súčasný kritický stav spolužitia majoritného obyvateľstva a rómskej menšiny, pričom podčiarkuje potrebu dialógu.

„Vo Veľkej Ide žije 3-tisíc obyvateľov, Rómov je približne polovica, z nich 650 žije v osade. Od cestnej komunikácie v obci osadu oddeľuje dlhý betónový múr s výškou takmer 3 metrov. Postavený bol na začiatku roku 2013 a väčšina obyvateľov osady si o múre myslí, že ich ešte viac izoluje. Stavanie betónových múrov neprispieva k spolužitiu a iba prispieva ku ďalšiemu prehĺbeniu vylučovania Rómov zo spoločnosti a predznamenáva vznik vážnych konfliktov, ako to dnes vidíme u našich susedov v Českej republike," hovorí Rafa, ktorý vo svojom dlhodobom projekte Nový nacionalizmus v srdci Európy sleduje a dokumentuje prejavy extrémizmu.

 

Od samého začiatku výtvarnej akcie vo Veľkej Ide sa pridávali k maľovaniu múru desiatky detí a mladých ľudí. Maľovali zo strany osady a počas 6 dní vytvorili spoločné dielo s plochou 600 m2 s motívom rómskej vlajky. Akciu prišli podporiť aj rómski rapperi a aktivisti z českej obce Krupky - na rómske kapely Dela Negra a Black Style sa prišla pozrieť väčšina obyvateľov osady. Produkciu projektu zastrešilo žilinské občianske združenie Truc sphérique v spolupráci so združeniami Periférne centrá a Slam poetry.

 

Tomášov Rafov projekt pod názvom "Športové múry 2013" nadväzuje na múry pomaľované v predchádzajúcich rokoch v Michalovciach, Sečovciach a Ostrovanoch. Aktuálna realizácia na východe Slovenska prichádza paralelne s otvorením Rafovej pražskej výstavy "Výberové konanie na česko-rómsku vlajku" v galérii ArtWall, ktorá v Čechách vyvolala veľkú diskusiu. Priebeh výstavy bol narušený premaľovaním autorových návrhov neznámou osobou a podaním trestného oznámenia českou nacionalistickou stranou DSSS na galériu ArtWall.

 

Tomáš Rafa (1979), výtvarník a filmár, sa téme extrémizmu venuje nielen na Slovensku ale aj v Poľsku a Čechách. Za projekt Nový nacionalizmus v srdci Európy je držiteľom ceny Oskara Čepana 2011 pre mladého umelca. Už niekoľko rokov nakrúca sériu videí, v ktorých skúma problémy spolužitia menšiny s majoritou alebo hranice medzi patriotizmom a extrémizmom. Často sa ocitá v centre diania alebo miestneho konfliktu, cestuje a robí aj ďalšie angažované umelecké aktivity, najčastejšie vo verejnom priestore. Je absolventom Akadémie umení v Banskej Bystrici a Akadémie krásnych umení vo Varšave.

 

Projekt Tomáša Rafu "Športové múry 2013" je podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA - nadácia pre sociálne zmeny.

Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.