28.11.2021 SPRÁVY

Smutná správa z Gemera. Zomrel Jozef Červeňák.

Foto: J. Červeňák/ Gipsy Television

Po roku 1989 bol jedným z najmladších Rómov, ktorý sa stal okresným predsedom v rámci Demokratického zväzu Rómov. Aktívne pôsobil aj vo VPN v Rožňave.

PhDr. Jozef Červeňák pôsobil v strane Sociálnej demokracie Rómov na Slovensku. V Rómskej občianskej iniciatíve pôsobil ako tajomník. Spolupracoval so zosnulým Jánom Kompušom. Aktivizoval sa pri vzniku komunitných centier na Slovensku. V tom čase bol predsedom organizácie Roma Gemer. Mal byť na kandidátke HZDS za poslanca NR SR. Ponuku ale pre svoju činnosť odmietol.

Dlhodobo sa zapájal do politického diania. Jeho snahou bolo založenie jednej rómskej silnej strany. Kandidoval za predsedu Košického samosprávneho kraja.

Jozef Červeňák žil v obci Roštár, kde sa významne aktivizoval v tamojšom komunitnom centre. Počas prvej vlny pandémie Rómom zabezpečoval rúška či hygienické potreby. Má tri deti. Zomrel vo veku 59 rokov. Česť jeho pamiatke.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.