Poľsko/ Krakov, 29.07.2016 SPRÁVY

PÁPEŽ V POĽSKU: Svätý otec navštívil koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

foto: youtube/CTV

Od 25. do 31. júla je Poľsko dejiskom svetových dní mládeže. Pri tejto príležitosti prišiel k našim susedom pápež František. V Krakove sú aj zástupcovia slovenskej delágie.

Svätý otec má od svojho príchodu do Poľska nabitý program. Dnes už o 7.00 hod. slúžil súkromnú svätu omšu v kaplne sídla krakovských arcibiskupov. O 8.45 hod. sa presunul helikoptérou do Osvenčimu.

Toto je jeho dnešný program


- 9:30 Návšteva Auschwitzu 

S týmto rokom sa spája 75. výročie mučeníckej smrti sv. Maximiliána Kolbeho. Svätý Otec sa vyberie peši na miesto niekdajšieho koncentračného tábora, pričom sám prejde cez vstupnú bránu tábora. Pri vstupe na terén bloku 11 sa Svätý Otec stretne individuálne s 15 osobami, ktorí prežili tábor. Súkromná modlitba v cele mučeníctva otca Kolbeho.

- 10:30 Návšteva tábora Birkenau 

Svätý Otec prejde v aute od hlavnej brány tábora, pozdĺž koľají až k miestu pred Medzinárodným pomníkom obetí tábora, kde bude zhromaždených asi 1000 hostí. Pred pomníkom zotrvá v tichej modlitbe. Nasledovať bude individuálne stretnutie so „Spravodlivými medzi národmi" a príhovor Svätého Otca.



- 11:30 Presun helikoptérou na letisko Krakov - Balice

- 16:30 Návšteva univerzitnej detskej nemocnice v Krakove - Prokocime 

Nemocnica je jednou z najdôležitejších nemocníc v Poľsku, pričom sa ročne venuje približne 30 000 hospitalizovaným aj ambulantne liečeným deťom. Vo vstupnej hale bude zhromaždených 50 detí a ich rodičia. Očakáva sa príhovor Svätého Otca. V programe je aj osobná návšteva na vybraných miestach nemocnicej pohotovosti v spoločnosti riaditeľa a rodičov a modlitba v nemocničnej kaplnke.

- 18:00 Krížová cesta za účasti mládeže na krakovských Bloniach

Po ukončení Krížovej cesty prednesie Svätý Otec príhovor. Po večeri Svätý Otec pozdraví veriacich na námestí z tzv. pápežského okna

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.