TREBIŠOV: Najúspešnejšia rómska speváčka sveta vystúpi na Slovensku

foto Roma Production

Bratislava 15. júla 2010 (Gipsy Television) Pravá a jediná kráľovná rómskej hudby Esma Redžepova z Macedónska vystúpi 24. júla 2010 v Trebišove v rámci tretieho ročníka svetového rómskeho multikultúrneho festivalu International Gypsy Fest.


Najpredávanejšia umelkyňa rómskeho pôvodu odohrala počas svojej kariéry 29 tisíc koncertov, ročne je to asi 200. Podieľala sa na vydaní viac ako 500 platní, držiteľkou je mnohých ocenení či zlatých, platinových albumov. Ten s názvom Gipsy Queen patrí k 20-tim najlepším albumom v histórii world music. Speváčkin najväčší hit Čaje Šukarije, ktorý zložila v 9-tich rokoch, sa objavil na soundtracku k filmu Borat. Rómska kráľovná, celým menom Esma Redžepova Teodosievska bola v roku 1976 vyhlásená v indickom Chandigarhe za kráľovnú rómskej hudby. V roku 1991 ju vo Frankfurte ocenili titulom Primadona európskeho spevu.

Odborníci si všimli aj jej ľudskosť a v roku 2002 ju nominovali na Nobelovu cenu za mier. Macedónska speváčka sa popri speve venuje charite. Založila nadáciu, ktorá pomáha sirotám, zdravotne postihnutým ľuďom, ale aj tým, ktorí nemajú finančné prostriedky na operácie, či dlhodobú liečbu.

Svetový rómsky multikultúrny festival sa koná od 18. do 24. júla 2010 v Trebišove pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Súčasťou International Gypsy Fest-u je výstava fotografií pod názvom Gypsies - Cigáni, 3 dňový filmový maratón, 2 umelecké workshopy, koncert tradičnej rómskej hudby a galaprogram, ktorý odvysiela STV. Na Slovensko prídu umelci z 11 krajín sveta, z Brazílie, z Argentíny, Švédska, Macedónska, Ruska, Ukrajiny, Nemecka, Poľska, Maďarska, Česka a Slovensko.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.