Bratislava, 24.02.2015 SPRÁVY

Minister školstva vyzval riaditeľov škôl, aby svojim učiteľom predĺžili zmluvy

foto aktuality.sk

Aj napriek tomu, že novela Zákonníka práce a Zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch zakázala prázdninové prepúšťanie učiteľov, zdá sa, že posledný zvonec mu ešte neodzvonil.



 

Minister skolstva Juraj Draxler

Minister Juraj Draxler totiž eviduje viacero sťažností na tieto amorálne praktiky, kedy riaditelia škôl nútia zamestnancov podpisovať zmluvy na dobu určitú – s koncom trvania pracovného pomeru pred začiatkom prázdnin.

„Odborári mi hlásili, že sa to ešte stále deje. Prípadov nie je veľa, ale snažíme sa vytvoriť zoznam, aby sme presne vedeli, kde takéto problémy sú.  Je dôležité, aby konali aj odbory a my sme pripravení zverejniť konkrétny zoznam škôl a tlačiť na riaditeľov, aby konali zodpovedne,“ povedal minister školstva Juraj Draxler.

Riaditeľov škôl preto vyzval, aby takéto zmluvy predĺžili. „Je to nemorálne, na učiteľoch, ktorí vykonávajú náročnú prácu, takýmto spôsobom šetriť.  Tam, kde sú takéto podozrenia bude konať aj Ministerstvo práce a bude vysielať na takéto pracoviská kontroly,“ uzavrel šéf rezortu.

Podľa novely, pracovný pomer na dobu určitú s pedagogickým zamestnancom bude môcť zamestnávateľ  dohodnúť najkratšie do 31. augusta, teda na obdobie do konca školského roka. Táto podmienka nebude platiť, ak školy budú prijímať učiteľov na zastupovanie, či už z dôvodu materskej, alebo rodičovskej dovolenky.  Počty učiteľov, ktorí prichádzali o prácu vždy pred letnými prázdninami boli pritom alarmujúce – v júni ich prišlo na úrady práce 2050 pričom 1650 od prvého septembra nastúpilo do práce. V drvivej väčšine išlo stále o tie isté školy.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.