MAĎARSKO: V Gyöngyöspate budú mať policajti zvýšenú pohotovosť až do 16. mája

foto TASR

Budapešť 10. mája 2011 (TASR) - Veliteľ polície v severomaďarskom Gyöngyösi Tibor Balogh predĺžil zvýšenú pohotovosť policajných jednotiek v obci Gyöngyöspata o týždeň - až do 16. mája.

 Informovala o tom dnes maďarská tlačová agentúra MTI s tým, že polícia je v Gyöngyöspate v pohotovosti od začiatku marca, keď sa tam objavili hliadky polovojenských jednotiek s odôvodnením, že v obci sa rozmohla kriminalita Rómov.

Balogh pre MTI povedal, že predĺženie pohotovosti nemá osobitný dôvod a poprel aj to, že za týmto krokom by boli udalosti uplynulého obdobia. Veliteľstvo polície Hevešskej župy na svojej internetovej stránke oznámilo, že do 16. mája bude v obci potrebné rátať s legitimovaním, kontrolou vozidiel aj osobných vecí.

V obci od začiatku marca vyše dva týždne hliadkovali členovia Občianskej stráže "za krajšiu budúcnosť". Hnutie Véderö potom avizovalo na obdobie od 22. do 24. apríla výcvikový tábor, ktorý sa mal zriadiť v susedstve Rómami obývanej časti Gyöngyöspaty. V čase výcviku tejto polovojenskej organizácie odtiaľ odviezli v spolupráci s Maďarským Červeným krížom 267 rómskych žien a detí, ktoré sa vrátili v nedeľu 24. apríla. Nasledujúci týždeň pri konflikte medzi členmi hnutia Véderö a skupinou miestnych Rómov utrpeli zranenia štyria ľudia, jeden z nich ťažké.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.