MAĎARSKO: Orbán - Maďarské predsedníctvo v EÚ poskytlo praktický príklad obnovy

foto TASR

Budapešť 27. júna 2011 (TASR) - Maďarská vláda počas predsedníctva v Európskej únii neponúkala Európe teoretické recepty, ale kontinentu poskytla praktický príklad obnovou svojej vlastnej krajiny. Povedal to dnes v maďarskom parlamente maďarský premiér Viktor Orbán.

Predseda vlády v prejave hodnotiacom polročné maďarské predsedníctvo, ktoré pre druhý polrok odovzdá Poľsku, podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI zdôraznil, že Maďarsku sa podarilo v tomto období získať späť svoju česť.

"Pochopili sme a rozpoznali sme, že problémy Maďarska a EÚ majú podobný charakter," konštatoval Orbán a dodal, že programom Maďarska bolo nepodľahnúť pesimizmu a malovernosti, ale začať bojovať. Dôležitým odkazom Maďarska podľa jeho slov bolo "nebáť sa byť veľkým a nenechať, aby iní povedal, kto sme a čo máme robiť".

"Maďarsko nedávno spôsobovalo Európe problémy tým, že poskytovalo sfalšované hospodárske údaje a klamstvá o svojej oslabenej, bezbrannej ekonomike. Dodnes sme už mnohé veci napravili a Maďarsko svojou prácou v rámci predsedníctva v EÚ získalo späť svoju česť," povedal. V uplynulom polroku Maďarsko obhajovalo spoločné hodnoty Európy a presadzovalo strednú Európu, o ktorej sa potvrdilo, že s ňou je nutné opäť rátať. Po hospodárskej kríze môže byť totiž región medzi Baltským a Jadranským morom najsilnejším motorom európskej ekonomiky, vyhlásil Orbán.

Vo svojom prejave sa premiér venoval viacerým témam. Na margo rómskej stratégie poznamenal, že maďarský kabinet viackrát zdôrazňoval, že demografický problém a problém pracovného trhu Európy treba riešiť posilnením politiky podpory rodiny a mobilizovaním pracovných rezerv v rámci EÚ, a nie prisťahovalectvom.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.