MAĎARSKO: Na súde vypovedal muž zranený počas vražedných útokov proti Rómom

ilustračné foto TASR

Budapešť 1. júla 2011 (TASR) - Na Súde Peštianskej župy dnes pokračovalo pojednávanie v prípade štvorice obvinených zo série vrážd šiestich Rómov výpoveďou muža z Alsózsolca, ktorého v zime 2008 počas útokov ťažko zranili.

Ako informovala maďarská tlačová agentúra MTI, mladý muž v čase útoku - už šiesteho v poradí - rúbal drevo na schodoch rodinného domu. Pri prvej rane si myslel, že vybuchla petarda. Druhá strela ho trafila do ľavej nohy. Až po odchode z nemocnice sa dozvedel, že to neboli petardy, ale že niekto strieľal, pričom prvá strela natrhla šaty jeho družky.

Podľa expertízy mužovi, ktorý má teraz 22 rokov, prenikol projektil panvovou kosťou, poranil mu močový mechúr, konečník aj tepnu. Život mu zachránil rýchly lekársky zákrok. Poranenia mu spôsobili 30-percentné zníženie pracovnej schopnosti. V mestečku Alsózsolca v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe zazneli výstrely v Rómami obývanej ulici poldruha mesiaca po dvojnásobnej vražde v Nagycsécsi. Podľa obžaloby obvinený Árpád K. strieľal spoza rieky Sajó asi zo vzdialenosti 135 metrov vyslovene so zámerom vraždiť. Štyri dni pred útokom si prezrel terén spolu s bratom Istvánom, ktorý stojí pred súdom v tomto prípade tiež ako jeden zo štyroch obvinených.

V deň útoku registrovali ich auto na diaľnici približne 50 kilometrov od Alsózsolci a po niekoľkých hodinách opäť na tom istom mieste pri ceste späť. Útočníci popierajú skutok, ale po dnešnej výpovedi zraneného muža nemali žiadne poznámky a nepoložili žiadnu otázku. Súdny proces bude pokračovať výpoveďou ďalších svedkov.

Pri útokoch v Kisléte a v Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn. Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pričom zranili viacero ľudí. Vystrelili 78-krát, pričom ohrozili životy dovedna 55 ľudí. Súdny proces so štyrmi obvinenými zo série útokov na Rómov, ktoré vykonali v období rokov 2008-2009, sa začal za mimoriadnych bezpečnostných opatrení 25. marca na Súde Peštianskej župy.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.