EÚ: EK začína konanie proti Parížu za vyhostenie Rómov

foto AP/Virginia Mayo

Brusel 29. septembra 2010 (TASR) - Európska komisia rozbieha konanie proti Francúzsku vo veci vyhostenia Rómov, ktoré francúzska vláda uskutočnila počas minulých mesiacov.

"Komisia musí byť kontrolórom dodržiavania európskeho práva v plnej miere," odôvodnila rozhodnutie kolégia komisárov hovorkyňa EK Pia Ahrenkilde Hansenová. Podľa vyjadrení komisárky pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo Viviane Redingovej spred dvoch týždňov EK skúmala diskriminačný motív postupu francúzskej vlády na jednej a zabránenie voľnému pohybu osôb na druhej strane, prvý rozmer sa však už ďalej skúmať nebude. Redingovej slová o "hanebnej" akcii francúzskej vlády vyvolali diplomatický spor medzi Bruselom a Parížom, ktorý sa preniesol aj na rokovania počas mimoriadneho summitu v septembri.


Dnes začatá procedúra sa týka smernice o voľnom pohybe osôb, ktorú Francúzsko nepremietlo do svojej legislatívy v žiadanom znení. Je to prvá fáza konania, ktorého tretím stupňom je súdne pojednávanie pred Európskym súdnym dvorom.  "Opatrenia francúzskej vlády nejavia znaky toho, že by boli namierené proti špecifickej etnickej menšine. Podľa komisie Francúzsko nedostalo smernicu o voľnom pohybe osôb v dostatočnej miere do svojej legislatívy a nezabezpečuje tak aplikáciu práv občanov účinne a transparentne. Preto sa komisia rozhodla zaslať francúzskym úradom list žiadajúci o nápravu," píše sa vo vyhlásení komisie.


EK ohlásila aj to, že vyšetruje pozorne situáciu ohľadne aplikácie tejto smernice aj v prípade iných členských krajín a posúdi v nasledujúcich týždňoch, či nie je odôvodnené konanie aj v iných prípadoch.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.