ČR: Väčšina tvrdí, vzťahy s Rómami máme zlé

ilustračné foto TASR

Praha 8. júna 2011 (Gipsy Television/ Katarína Mrňová) - Ako zlé hodnotí veľká väčšina Čechov svoje vzťahy s rómskou komunitou. Za zlé alebo veľmi zlé označilo tieto vzťahy až 81 percent opýtaných.

Vyplýva to z aprílového prieskumu, ktorý v utorok zverejnilo Centrum pre výskum verejnej mienky (CVVM). Ako veľmi dobré označilo vzťahy s Rómami len jedno percento Čechov a za viac-menej dobré ich považuje 15 percent respondentov. Z dlhodobých prieskumov vyplýva, že najlepšie hodnotili ľudia vzťahy s rómskou menšinou v roku 1999. Aj vtedy ich však za zlé označili dve tretiny opýtaných, za dobré 23 percent. Negatívny postoj k Rómov kulminoval pred dvoma rokmi, keď za zlý označilo vzájomné vzťahy až 85 percent Čechov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.