Stará Ľubovňa, 14.02.2016 Zaujímavosti

Tanečnice brušných tancov vraj nosia dlhé sukne a šatky vďaka rómskym ženám.

ilustračné foto

Odborníci tvrdia, že Rómovia ovplyvnili mnohé národy, keďže putovali z Indie. Príkladom toho je Turecko. Rómske ženy obohatili brušné tance napríklad o šatky a dlhé sukne. Brušné tanečnice ich nosia dodnes. 

Za vznik, vývoj a rozšírenie brušných tancov údajne môžu Rómovia, ktorí opustili Indiu približne v 11. storočí. Svoje tanečné umenie odovzdali mnohým národom. 

“V Belly dance existuje tanec, ktorý sa vola Fusion. Ten má určité prvky aj z rómskych tancov a tam je napríklad aj veľa zlata, veľa doplnkov, ktoré sa lesknú,” povedala v rozhovore pre Gipsy Television Dariya Mitskevich, tanečnica brušných tancov z Ukrajiny.

Brušné tanečnice pri každom svojom pohybe divákovi ukazujú svoju dušu. Aj tak tomu bolo v minulosti, tvrdí tanečnica a porotkyňa belly dance súťaží, Jelena Šeremet-Magdenko z Litvy.

“Pre mňa má tanec dôležité kritéria a posudzujem tanečnice podľa toho, či ten tanec obsahuje dušu a musí vyžarovať emócie. Keď tanečnica tancuje a pohybuje sa iba telom a jej oči nežiaria, to znamená, že nežije tým tancom. Ale keď je telo spojené s dušou, tak potom tá emócia je natoľko silná, že ten tanec je priam zázrak,” vysvetlila Šeremet-Magdenko.

200 brušných tanečníc z 9-tich európskych krajín sa pred niekoľkými dňami stretlo v Starej Ľubovni na súťaži European Golden Cup.

Pozrite si reportáž R. Hamburgbadža

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.