UKRAJINA: V Užhorodských osadách údajne napadli kukláči Rómov

foto Čas Zakarpatie

Užhorod 26. januára 2012 (Gipsy Television/ Daniela STRELKOVÁ) - Podľa očitých svedkov vtrhli ukrajinskí kukláči do domov v tamojších dvoch rómskych osadách ešte pre dvoma týždňami. Na ľudí mali použiť obušky a slzný plyn. Špeciálne jednotky mali údajne napadnúť starších ľudí aj tehotné ženy. Svetlana Adam z tamojšieho občianskeho združenia uviedla pre Gipsy Television, že poškodení podali trestné oznámenia, ktorými sa má údajne zaoberať tamojšia prokuratúra.


 

Svetlana Adam, Spoločenstvo Rómov Zakarpatie

  

Policia popiera brutalitu zákroku s tím, že išlo o běžnou akciu, ktorej cieľom bolo stabilizovať situáciu v meste Užhorod a zlepšiť prácu v boji proti páchaniu trestnej činnosti. Práve tamojší Rómovia majú byť údajne kriminálne živly. Svetlana Adam z občianskeho združenia Spoločenstvo Rómov Zakarpatie  však tvrdí, že kukláči si pomýli domácich Rómov s cudzími. Práve tí majú páchať v meste trestnú činnosť. Viac v rozhovore.

 

Na videu, ktoré zverejnil portál Čas Zakarpatie v rámci článku, sú svedectvá obyvateľov osady Telmana."Do osady vtrhla Polícia a u nás v dome potom zbili môjho brata. Policajti nás mlátili, mňa ťahali za vlasy. Hovorili, že je potrebné nás všetkých pobiť. Cigán tu nemá žiadne práva," hovorí na videu jedna z obyvateliek osady Telmana.



Preskočiť reklamu
Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.