Bratislava, 13.07.2015 SPRÁVY

VZDELANÍ RÓMOVIA: Chceme participovať na veciach verejných!

foto Pro Vobis

V dňoch 11. a 12. júla 2015 sa v Bratislave uskutočnil druhý tréning v rámci projektu Tvorba a analýza mládežníckych politík. Mladí vzdelaní Rómovia sa okrem orientovania sa v problematike analyzovania strategických dokumentov zameraných na mladých Rómov  zamýšľali aj nad tým o čom vlastne je participácia Rómov a čo všetko sa ňou dá dosiahnuť.

Organizátorom stretnutia bolo občianske združenie Pro Vobis. Jednou z účastníčok bola Jana Gáborová, ktorá pracuje ako sociálno-terénna pracovníčka. Gáborová je absolvetkou Pedagogickej Fakulty v Prešove.

 „Uvažujem nad tým, či Rómovia vedia, ako obhajovať svoje záujmy a potreby, či ich vedia povýšiť na úroveň diplomatickej komunikácie v politike najmä v priestore, kde žijú. Na základe realizovaného prieskumu v lokalitách východného Slovenska som zistila, že ak vo vedení obce bol zvolený Róm a obecné zastupiteľstvo pro – rómsky orientované, v danej obci sa zvýšila životná úroveň Rómov v každej oblasti – od vzdelania až po kultúra bývania a sociálnej interakcie. Uvedené je spôsobené najmä efektívnym využitím zákonných možností a implementáciou národných projektov v prospech cieľovej skupiny. Ak nazrieme do lokalít, v ktorých je záujem o integráciu a inklúziu  založený na formálnej úrovni, výrazne zmeny v prospech zlepšenia života Rómov nájdeme zriedkavo,“ povedala Gáborová v rozhovore pre rómsku internetovú televíziu Gipsy Television.

Ďalšou Rómkou, ktorá sa na tréningu zúčastnila bola Monika Komorová z Giraltoviec. Študentka sociálneho poradenstva na UKF v Nitre je zároveň aj programovou koordinátorkou v organizácii EduRoma, ktorá sa zameriava na vzdelávanie rómskych žiakov.

"Čoraz viac mladých Rómov  odchádza do zahraničia, alebo sa o politiku vôbec nezaujíma. Mladá generácia však svoj potenciál často nechce využiť práve v tejto sfére alebo nemá možnosť. Mimovládne rómske organizácie si dali za cieľ, participovať nielen na lokálnej úrovni ale aj na medzinárodnej, čo považujem za veľmi veľký pokrok. Snaha niečo zmeniť neostala len v obci, ale Rómovia sa  kandidujú v parlamentných voľbách, v eurovoľbách. Myslím si, že je veľmi dôležité, aby  práve mladá generácia Rómov bola aktívnejšia. Máme mnoho vysokoškolských študentov v rôznych odboroch. Nemajú však žiadnu motiváciu na to, aby sa pokúsili Rómom ktorí to potrebujú pomôcť. Zažila som niekoľkokrát konferencie, ktoré sa týkajú rómskej otázky avšak bez aktívnej účasti samotných Rómov, alebo iba so zanedbateľným pomerom. A tak si myslím, že by bolo naozaj skvelé ak by sa vytvorila nová vlna mladých Rómov, ktorí by rozhodovali o tom, čo je pre Rómov naozaj potrebné a vhodné. Jedným z riešení je aj motivovanie mladých a možnosti angažovať sa práve aj vďaka tréningom, na ktorom sme napríklad momentálne účastní. Nová vlna mladých aktivistov je nástroj k tomu, aby sme sa posunuli ďalej a začali byť za niektoré témy a problémy sami zodpovední,“ povedala Komorová.

Účastnici tréningového stretnutia si mali možnosť urobiť aj analýzu svojich skúsenosti, potrieb ale i slabých stránok, či ohrození, ktoré ovplyvňujú pôsobenie v oblasti verejných politík. Každopádne medzi účastníkmi vládol entuziazmus a vôľa nájsť cestu ako v budúcnosti spolupracovať intenzívnejšie, čo sa neskôr môže premietnuť aj do novo vzniknutej organizácie s portfóliom mladých profesionálov, ktorí nechcú byť akceptovaní iba mainstreamom, ale radi urobia niečo v prospech vlastných rómskych komunít. 


Projekt   bol podporený vďaka Programu Nadácie Otvorenej Spoločnosti Demokracia a ľudské práva vo výške 4 672,80 €. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.