Turecko/ Istanbul, 15.06.2015 SPRÁVY

TURECKO: Rómovia majú v parlamente po prvýkrát svojho poslanca.

foto haberler.com

Tureckí Rómovia majú v parlamente po prvý raz svojho zástupcu. Mandát získal Özcan Purču, ktorý kandidoval za opozičnú sekulárnu Republikánsku ľudovú stranu (CHP).

V minulotýždňových parlamentných voľbách v Turecku získal mandát poslanca rómsky kandidát Özcan Purču, ktorý kandidoval za opozičnú sekulárnu Republikánsku ľudovú stranu (CHP). informoval o tom turecký denník Hürriyet.

Purču bol nominantom CHP aj v parlamentných voľbách v roku 2011, ale nezískal dostatočný počet hlasov. Výsledok volieb je podľa neho pre CHP "horko-sladký", pretože strana sa síce dostala do parlamentu, ale nezískala očakávaných 30 percent hlasov. Purču však vyhlásil, že je veľmi hrdý na to, že sa stal prvým rómskym poslancom tureckého parlamentu.



V rozhovore, ktorý turecký Hürriyet publikoval začiatkom mája, Purču uviedol, že by chcel pomôcť riešiť päť hlavných problémov rómskej komunity v Turecku: vzdelávanie, nezamestnanosť, bývanie, diskrimináciu a predsudku voči tejto menšine. Za svoj hlavný cieľ v krátkodobom horizonte označil vybudovanie vzdelávacích centier pre deti v prevažne rómskych štvrtiach.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.