SOCIÁLNE: Matky a deti z Luníka IX chcú nájsť pomoc u predsedníčky vlády

ilustračné foto TASR

Košice 1. marca 2011 (TASR) - Deti, mládež a matky z rómskeho sídliska Luník IX sa chcú obrátiť listom na predsedníčku vlády SR Ivetu Radičovú a upozorniť ju na neriešiteľnú situáciu, ktorá sa rovná sociálnej pasci. „Pred rokom 1989 bolo na Luníku IX zamestnaných 94 percent Rómov.

Dnes ich je 94 percent nezamestnaných," uviedol dnes pred novinármi učiteľ Gabriel Glovacký, ktorý pracuje s touto komunitou na súkromnom Gymnáziu na Galaktickej ulici v Košiciach. Zdôraznil, že mladí ľudia z tohto sídliska nechcú žiť tak, ako ich rodičia, nevidia však cestu, ktorá by mohla zmeniť spôsob života.

„Obyvatelia na Luníku IX sú zadlžení možno tri až štyri generácie. Žijú v bytoch, v ktorých tečie voda dvakrát denne po jednej hodine. Pritom dlhy za vodu, elektrinu, teplo sa vyšplhali na milióny. Ako je to možné, keď mesto Košice prevzalo na seba inštitút osobitného príjemcu a každý mesiac zinkasuje od ľudí žijúcich v hmotnej núdzi tiež tisíce eur," dodal Glovacký.

Zdôraznil, že aj zamestnaní Rómovia nemôžu zarobiť toľko, aby sa dostali z tohto sídliska a zaobstarali si skromné bývanie niekde inde. „Ak však máte inú farbu pleti a navyše trvalé bydlisko na Luníku IX, nemáte šancu získať prácu," doplnila ho Anna Koptová, riaditeľka Gymnázia. Pripomenula, že dnes už je dostatok vzdelaných Rómov, ale na trhu práce sú neustále diskriminovaní.

„Nechcem žiť na tomto sídlisku. Nie všetci sme tam špinaví a hlúpi. Chcem študovať a nájsť si prácu," povedala študentka Gymnázia Simona Grundzová a jedným dychom dodala, že aj mládež z Luníka si zaslúži šancu. V otvorenom liste teda rómske matky a ich deti upozorňujú premiérku, že občania na Luníku IX nemajú nájomné zmluvy a predsa platia za niečo na čo nemajú doklady. Za jeden deň zaplatia vyberačom mesta šesť eur denne za odber elektrickej energie, čo je takmer 200 eur mesačne. „Píšeme premiérke, lebo dúfame, že Štátna obchodná inšpekcia a ďalšie kontrolné orgány a inštitúcie konečne urobia na úrade Luníka IX a Bytovom podniku mesta Košice hĺbkovú kontrolu a zistia ako, kto a prečo už najmenej dve desaťročia zaobchádza s bytmi mesta tak nezodpovedne, ako sa to deje na Luníku IX," doplnil ďalej Glovacký.

Rómovia apelujú na to, že potrebujú prácu, nie aktivačné práce. Potrebujú sa vymaniť z pasce nekonečných dlžôb za nájomné. „Nechceme, aby naše deti hladovali, mrzli a umierali tak, ako sa deje teraz," uvádza sa v otvorenom liste predsedníčke vlády.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.