Košice, 11.02.2016 SPRÁVY

SILVIA HRICKOVÁ: Hnutie Borisa Kollára mi pomôže zlepšiť sociálnu situáciu Rómov.

foto S.H.

Bývalá rómska úradníčka, Silvia Hricková z Košíc, je na kandidátke najznámejšieho slovenského otca, Borisa Kollára. Ten vstupuje do volieb so svojou stranou Sme rodina - Boris Kollár. 

Meno a priezvisko: Silvia Hricková

Trvalý pobyt: Košice

Ukončené najvyššie vzdelanie: Mgr. 

Rodinný stav: vydatá, 2 deti

Kandidátka na poslankyňu NR SR: Sme rodina - Boris Kollár, č. 34




Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do politiky?

13 rokov som pracovala v Úrade Košického samosprávneho kraja, tiež na Odbore sociálnych vecí a zdravotníctva. Nikdy som však nebola „klasická“ úradníčka a vždy som robila aj nad rámec mojej pracovnej náplne, či už pri pomoci mestám a obciam, alebo neziskovým organizáciám pri príprave a realizácii sociálnych projektov, alebo aj pri pomoci konkrétnym ľuďom v rámci sociálneho poradenstva. Vždy som preferovala ľudský prístup a nie aroganciu moci, či úradnícku byrokraciu a tzv. „papierovú vojnu“.

Som občianska aktivistka a viac ako 15 rokov aktívne pomáham ľuďom v rôznych zložitých životných situáciách v rámci mojich možností – bezplatné sociálne poradenstvo a charita, ale aj rôzne sociálne a kultúrne aktivity. Denne dostávam už niekoľko rokov množstvo prosieb o pomoc nie len od Rómov, ale aj od majoritného obyvateľstva. Ľudia, ktorí ma kontaktujú potrebujú najmä oblečenie, potraviny. Ostatní potrebujú len radu, na ktorom z množstva úradov a ako vyriešiť nejakú svoju žiadosť. Rómskym podnikateľom a umelcom pomáham pri presadení sa a podporujem ich, lebo práve oni dvíhajú náš imidž.

Dospela som však k názoru, že to nestačí. Ak jednorazovo pomôžem, nemením veci k lepšiemu. Nemenila som, iba som pomáhala. Preto som sa rozhodla vstúpiť do politiky a plne sa venovať témam v sociálnej oblasti. Chcem v prípade podpory voličov prejsť o úroveň vyššie, teda od doterajšieho pomáhania k riešeniu cez návrhy zmien v zákonoch a reálnej podpory ľudí tak, aby mali priestor realizovať sa v rôznych oblastiach, ako napr. sociálna, kultúrna oblasť, či sprístupniť vzdelávanie a podnikanie.

Prečo danú situáciu zmeníte práve vy?

Na zmenu situácie mám viacero nástrojov. Sú nimi dostatočné vzdelanie, skúsenosti v oblasti riešenia problémov, znalosti v oblasti projektov a európskych fondov, tiež skúsenosti v oblasti fungovania komunálnej a regionálnej politiky. Najdôležitejším mojím nástrojom zmeny je schopnosť komunikovať a spolupracovať s Rómami aj s majoritou. Som žena a viem, kedy treba bojovať, ale aj kedy spolupracovať. Nemám žiadne maniere a ani si nejdem do politiky nič dokazovať. V politike chcem presadiť najmä to, aby šikovní ľudia mali vytvorený priestor pre svoje aktivity. Kým niektorí rómski lídri sa hádajú a jeden druhému dokazujú svoju „veľkosť“, Rómovia reálne strácajú prístup k vlastnej sebarealizácii, alebo tiež prístup k vzdelaniu, práci a dôstojnému životu na Slovensku.

Myslíte si, že vám k tomu pomôže politická strana, za ktorú kandidujete?

Som o tom presvedčená, že práve hnutie Sme rodina Boris Kollár mi pomôže k naplneniu mojich priorít, pretože je to nové hnutie a ľudia v ňom nie sú arogantní ako niektorí politici, ani povýšeneckí. Mnohí z vás a ja tiež už máme s politikmi skúsenosti, že s nami komunikujú iba počas kampane a potom sa už nie je možné k nim dostať. Toto treba zmeniť a dá sa to iba v novej politickej strane, lebo staré štruktúry nás už sklamali nie raz. Tiež chcem vyzdvihnúť, že Boris Kolár a hnutie Sme rodina nie je sponzorované žiadnymi sponzormi. Mnohé strany sa chcú zapáčiť voličom drahou a okázalou kampaňou, ktorú im sponzorujú sponzori, ktorí ich potom po voľbách ovládajú. Sme rodina po voľbách bude vďačné za hlasy ľuďom, a preto budeme môcť slobodne realizovať svoje programové priority. Ďalším mojím argumentom je, že aj ľudia z majority, ktorí podporujú hnutie Sme rodina Boris Kollár a komunikujem s nimi vedia, že ak sa vytvorí Rómom priestor na to, aby mali reálny prístup k vzdelaniu, či k pracovným príležitostiam, pozdvihne sa životná úroveň aj majority.

Viete aké majú Rómovia na Slovensku problémy?

Rómovia na Slovensku majú dva druhy problémov. Prvým z nich sú spoločné problémy s majoritou. To je chudoba a nezamestnanosť a s tým súvisiaci sťažený prístup k vzdelaniu, bývaniu, zdravotnej starostlivosti, dlhy a exekúcie.

Druhým sú problémy Rómov, ako sú uzavretosť komunity a chýbajúca spolupráca s majoritou a tiež chýbajúca spolupráca vo vnútri rómskej komunity. Z toho plynú problémy týkajúce sa sťaženého prístupu k možnostiam vlastnej sebarealizácie Rómov. Čo je zníženie sociálneho statusu Rómov, strata identity, tradícií, zvyklostí a pokles rozvoja rómskej kultúry, slabé zastúpenie Rómov v rôznych štruktúrach verejného života.

 

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.